CORONAVIRUS, SALUT
- ACN/Redacció

Salut convoca cribratges massius amb tests d'antígens a les Borges, Juncosa i el Soleràs

Aquests dies se n’ha fet a Albatàrrec, on estaven convocats els habitants de sis municipis garriguencs, i a Mollerussa, on hi podien anar els de Torregrossa i Puiggròs.

Una prova d'antígens feta recentment a Lleida. (foto: Salvador Miret/ACN)

Des del passat 23 de novembre, el departament de Salut de la Generalitat ha estat fent tests d’antígens amb cribratges massius a diverses poblacions de la Regió Sanitària de Lleida, com els que es van convocar a Albatàrrec el 9 i 10 de desembre i al qual podien acudir els habitants d’Alcanó, Alfés, Aspa, Sarroca, Sunyer i Torrebesses, que, junt amb cinc municipis més, formen part de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) Lleida Rural Sud. En aquests dies dies s’han fet 639 tests, dels quals cap ha donat positiu. 

Un altre dels cribratges que hi ha en marxa per detectar possibles positius asimptomàtics és el que es fa aquest divendres a Mollerussa, al qual estan citats els habitants de tota l’ABS que ho desitgin. En formen part, en aquest cas, les poblacions de Torregrossa i Puiggròs, entre altres del Pla d’Urgell. Així mateix, aquest dissabte hi ha convocatòria al casal municipal de Seròs, adreçada als usuaris d’aquest CAP, és a dir, habitants d’Almatret i Maials, a més de la Granja d’Escarp, Aitona, Massalcoreig i el mateix Seròs.


Equip sanitari encarregat del cribratge fet a Albatàrrec, on no va sortir cap positiu. (foto: EAP Lleida Rural Sud)

La setmana que ve seran tres els municipis garriguencs que acolliran aquest tipus de proves. El primer serà Juncosa, on es farà el dilluns dia 14 al consultori, en franges horàries segons el carrer de residència a la localitat. No obstant això, hi poden anar també els habitants majors de 16 anys de Bellaguarda, Bovera, el Soleràs, els Torms, Granyena, la Granadella i Llardecans. I és que aquesta és una de les convocatòries que els responsables de l’ABS de la Granadella han fet per no concentrar tota la població de la zona en un sol municipi. Per això, l’endemà dimarts es farà un altre el cribratge al Soleràs, adreçat a la població dels mateixos municipis. De moment, però, no s’han convocat proves a la Granadella, seu de l’ABS de les Garrigues Altes.

Pel que fa a l’ABS de les Borges Blanques oes preveu fer proves només a la capital, però en dos dies, el dijous 17 i el divendres 18, i en franges horàries de matí i tarda, a diferència de Juncosa i el Soleràs, on seran només de matí. A les Borges hi poden acudir, doncs, els usuaris d’Arbeca, Castelldans, Cervià, el Cogul, el Vilosell, els Omellons, Fulleda, Juneda, l’Albagés, l’Albi, l’Espluga Calba, la Floresta, la Pobla de Cérvoles, Tarrés i Vinaixa. En aquest cas, els testos es faran al Pavelló de l’Oli.

Cal recordar que en tots els casos es tracta de test d’antígens i no de PCR. Seran proves, per tant, que indiquen si la persona té el virus en aquell moment, no si l’ha tingut abans. El resultat dels tests es facilitarà al cap d’uns 15 minuts al lloc mateix de les proves, mentre que les PCR, més complexes i més fiables, solen tardar entre 24 i 72 hores.