SALUT
- Redacció

Només dos positius en els més de 1.000 testos antigènics fets a la comarca

Els dos positius es van detectar al cribratge de les Borges. A les proves fetes al Soleràs, Juncosa i Llardecans, així com a Seròs, no hi ha hagut cap positiu. Avui se’n fan a Granyena, els Torms i la Granadella.

Jornada de proves a Juncosa la setmana passada. (foto: X. Minguella)

Dels 1.162 testos antigènics que s’han fet els últims dies a la comarca, només dos han donat positiu de Covid, concretament al cribratge que es va fer dijous i divendres de la setmana passada a les Borges, al qual estaven convocats els habitants de la quinzena de municipis que formen l’Àrea Bàsica de Salut (ABS). A la capital comarcal s’hi van fer 766 proves, mentre que a Juncosa se’n va fer 137, al Soleràs 88 i a Llardecans 171. Altres municipis garriguencs estaven convocats a Seròs, on es van fer 380 proves i no va sortir cap positiu, i els que pertanyen a l’ABS Pla d’Urgell anaven a Mollerussa, on han sortit dos positius d’entre els 878 testos fets. Uns dies abans s’havia fet també un cribratge a Albatàrrec pels pobles de l’ABS Lleida Rural Sud, i dels 639 tests, cap va donar positiu. D’altra banda, avui dimecres se n’estan fent a Granyena, els Torms i la Granadella i encara se’n desconeix el resultat global.

Els cribratges intensius que hi ha hagut a les regions sanitàries Lleida i Alt Pirineu i Aran entre el 30 de novembre i el 19 de desembre han permès fer un total de 27.546 proves de detecció del coronavirus SARS-CoV-2 mitjançant tests antigènics ràpids, en el marc de l'estratègia del Departament de Salut d'intensificar els cribratges poblacionals per frenar els casos de Covid. Entre les dues regions, l'actuació ha permès detectar 119 casos positius.

Segons fonts de Salut, a partir d'avui s'entra en una nova fase de cribratges més selectius i puntuals, d'acord amb les indicacions del Servei de Vigilància Epidemiològica de Salut Pública. L'objectiu, fins ara, era detectar la infecció entre persones asimptomàtiques per tallar cadenes de transmissió, aïllar contactes i limitar així l'expansió del virus. Els tests estaven adreçats a tota la població més gran de 16 anys sense símptomes i els resultats, disponibles en un termini de 15 a 20 minuts, s'han comunicat in situ als que es feien la prova o bé a través d'un contacte posterior personalitzat. També han quedat registrats i es poden consultar a la plataforma La Meva Salut.