MEDI AMBIENT, SALUT
- Redacció

Territori diu ara que la Taula de Qualitat de l’Aire que va prometre Calvet l’ha d’impulsar el món local

El conseller Damià Calvet es va comprometre fa un any a crear aquest organisme d’avaluació ambiental, però el departament afirma ara que la iniciativa ha de vindre dels ajuntaments i del Consell Comarcal.

(foto: A. Berga/ACN)

Un any després que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, es comprometés a crear una Taula de Qualitat de l'Aire a les Garrigues, aquesta Taula no existeix.  Consultat per SomGarrigues, fonts del departament de Territori asseguren que en la constitució de les taules comarcals d'aquest tipus que hi ha fins ara, com les del Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Baix Llobregat i Osona, "la iniciativa ha estat a càrrec dels municipis i del Consell Comarcal corresponents, i el Departament ha aportat el suport tècnic pel que fa a la diagnosi de la qualitat de l'aire i les mesures a establir". "En el cas de les Garrigues, estem a l'espera que es constitueixi", afirmen des de la conselleria.

Per la seva banda, ni el president del Consell Comarcal, Jaume Setó, ni alcaldes de la zona com el de Juneda, Antoni Villas, han tingut cap notícia al respecte. Villas, de fet, diu que va adreçar un correu al departament de Territori de la Generalitat per preguntar sobre el tema i que no va obtenir cap resposta. L'alcalde de Juneda explica que a l'Ajuntament tampoc no han rebut els resultats de les anàlisis de la qualitat de l'aire que el departament va fer durant dos mesos amb una estació mòbil situada a la plaça Catalunya, arran dels elevats registres d'ozó troposfèric que es van detectar aquell any i els precedents. "Faré una carta al Consell, perquè ens interessa saber què tenim aquí", diu Villas, que considera que la manca d'informació "va en detriment d'aquelles empreses noves que es vulguin instal·lar aquí o vulguin emprendre projectes".

Promesa arran de Nova Tracjusa
La promesa de creació de la Taula de Qualitat de l'Aire de les Garrigues la va fer el conseller Calvet el gener del 2020, durant la Fira de l'Oli que se celebrava a les Borges. Calvet ho va anunciar després d'haver parlat breument amb membres de la plataforma Aturem la incineradora de Juneda, que s'havien concentrat a l'exterior del recinte firal per protestar pel projecte de combustió de residus urbans a Nova Tracjusa. El conseller Calvet va demanar als concentrats que tinguessin "confiança amb l'Administració" i es va comprometre a crear la Taula de Qualitat de l'Aire que permetria definir el "marc actual" i saber "quines pràctiques es poden avaluar i corregir" amb la finalitat d'aconseguir "la màxima qualitat de l'aire possible". Calvet va afegir que la Taula serviria per afrontar el projecte de Nova Tracjusa amb "ciència i mètode" i no amb "intuïcions, frases fetes i a través de Twitter". Calvet, però, no va explicar aleshores que aquell compromís no dependria del seu departament.