CORONAVIRUS, SALUT
- Redacció / Juneda , Les Borges Blanques

Un de cada deu borgencs ja ha agafat la Covid

La capital garriguenca és el municipi de la comarca on s'ha contagiat un percentatge més elevat de la població, un 10%, i és la segona capital de comarca amb més incidència, després de Puigcerdà.

Personal sanitari del CAP preparant-se per fer PCR. (foto: EAP Borges Blanques)

Des de l'inici de la pandèmia o, més ben dit, des de que se'n tenen dades, és a dir, des del març del 2019, a les Borges Blanques hi ha hagut 662 casos positius de Covid, xifra que representa el 10,7% de la seva població. Això la situa com la segona capital de comarca de Catalunya amb més incidència del virus, només després de Puigcerdà (12,4%). En l'àmbit de Ponent, ho han agafat el 7,1% de ciutadans de la ciutat de Lleida, el 5,6% dels de Mollerussa, el 6,1% dels de Tàrrega, el 9% dels de Cervera i el 9,1% dels de Balaguer. A nivell intern garriguenc, les Borges també és el municipi on un percentatge més elevat de població ha resultat positiva de Covid, seguida de Sunyer (9,6%), Sarroca (8,6%) i Bellaguarda (8,3%). 

Els dos principals períodes de contagi, aquí i arreu, han sigut l'octubre, que va ser el moment de gran boom de la malaltia, i el que portem de gener, especialment a partir del dia 7. De tots els 662 positius detectats fins ara a les Borges, els de l’octubre representen el 50%. Els que hi ha hagut entre l’1 de gener i ahir, 194, són un 30%.

Fa uns dies, l'Equip d'Atenció Primària del CAP de les Borges explicava que tenen un elevat nombre de PCR programades, cosa que indica que "hi ha molts contactes de positius", i recordaven la necessitat d'evitar trobades socials. La situació va fer que el dia 15, l'Ajuntament decidís tancar els equipaments municipals durant els següents 10 dies, amb una possible pròrroga segons la situació. Es preveu que aquest dilluns, per tant, el consistori anuncïi si manté la restricció. 

Set defuncions a la residència de Juneda
Un dels principals focus d'atenció d'aquests dies ha sigut, també, la residència municipal de Juneda, on 20 usuaris -la meitat aproximadament- han agafat la Covid, set dels quals han mort (tres a l'hospital i quatre al centre) i, a finals de setmana, hi havia 23 treballadors de baixa. Per tot plegat, el 20 de gener es van tornar a fer proves a tothom. "Creiem que estem arribant al pic, creuem els dits per a que ja no surti cap més cas", diu Antoni Villas, alcalde i president del Patronat del centre. Villas espera, també, que es comencés a vacunar el personal del centre, i és que el departament de Salut va anunciar que el cap de setmana del 23 i 24 de gener es començarien a administrar les primeres dosis a les residències on hi ha casos positius.

Prop de mig miler d’alumnes confinats
La situació al nord de la comarca també té un efecte sobre les escoles, on fins aquest cap de setmana hi havia 16 classes confinades, amb un total de 422 alumnes enviats a casa preventivament. L’institut Josep Vallverdú i el col·legi Montserrat tenien set classes confinades cadascun i el col·legi Joan XXIII, dues, a les quals se n’ha d’afegir dues més d’aquest cap de setmana, de manera que la xifra global d’alumnes escolaritzats a les Borges que aquests dies estan a casa ronda els 450. D’altra banda, a l’escola Manuel Ortiz de Juneda hi ha tres classes confinades des d’aquest dilluns i a l’escola la Bassa, de Torregrossa, una.