- Redacció / La Granadella

La Granadella sotmet tres actuacions a votació popular per triar quina es fa aquest any

A les Borges Blanques, l’Ajuntament tornarà a facilitar que la ciutadania trïi a què es destinen 50.000 euros, però ho farà en períodes de dos anys per evitar repetir l’experiència del carril bici.

Entre el dilluns 15 de març i el dissabte 20, els ciutadans de la Granadella podran votar si, durant el 2021, el consistori arregla el passeig que va a les piscines municipals, amb l’enjardinament i millora del carrer Pou de la Cometa, si prolonga la vorera cap al coll de Bovera i en millora el passeig o si reforma la cuina i la zona de pícnic i jocs infantils de l’ermita de Sant Antoni. Són els projectes que ha escollit el consistori per posar a votació popular, en el que és una primera prova pilot de consulta reglada i vinculant.

La iniciativa parteix d’una moció presentada l’estiu de l’any passat pel grup Alternativa Social de la Granadella (ASG), que comparteix govern municipal amb Junts, i aprovada al ple, per habilitar una partida de no menys de 30.000 euros als pressupostos per tal que la gent del poble decidís amb què s’invertien. “La intenció era que els ciutadans proposessin els projectes, però això requereix que es creï una comissió tècnica que n’avaluï la viabilitat i, de moment, optem per fer aquesta primera prova experimental amb tres projectes”, explica Atzara Noguera, primera tinenta d’alcaldessa i membre d’ASG. “Així, un cop entesa la dinàmica, l’any que ve ho obriríem a que la gent faci les seves pròpies propostes”, aclareix.

Les votacions, en què poden participar tots els majors de 16 anys, es podran fer de manera presencial a la biblioteca o de manera telemàtica a través d’una aplicació contractada a l’empresa Solucions Blockchain, que ja ha treballat en una iniciativa similar a Alcoletge (Segrià).

Les Borges espaiarà el procés
En relació a aquest tipus de votacions, l’Ajuntament de les Borges en va iniciar una el 2018 per habilitar una partida als pressupostos de 2019. En aquell cas, sí que era la ciutadania la que presentava les propostes, amb un topall d’inversió de 50.000 euros, i una comissió avaluadora en valorava la viabilitat. Les votacions es van fer entre el setembre i l’octubre del 2018, s’hi van fer 117 propostes i va sortir com a guanyadora la creació d’un carril bici que unís els centres educatius. Les obres es van acabar fent durant la primavera del 2020, però amb un traçat que no era el que s’havia presentat originalment i que va generar nombroses queixes ciutadanes, fins que el govern municipal va decidir corregir-lo, amb un cost afegit de 9.500 euros.

Per aquest 2021, l’Ajuntament vol repetir la iniciativa del procés de votació popular, però ara amb caràcter bianual, de manera que no s’hagin d’executar les obres el mateix any sinó el següent, és a dir, el 2022. Amb aquest canvi, que dona tot un any per a presentar propostes i un altre per dur-les a terme, el consistori vol aconseguir “que la proposta final estigui ben consensuada” i el procés sigui “més reflexiu”. Fonts municipals admeten que el canvi també és fruit de l’experiència anterior amb el carril bici, “que tot i que va tenir una molt bona acollida inicial, no va poder complir amb els terminis d'execució i ha acabat qüestionat per una part de la població”.

Per aquest 2021, el consistori borgenc ha pressupostat 6.000 euros pel procés de tria del projecte i 50.000 euros pel 2022 per executar la proposta escollida.