SALUT
- Redacció

El Consell Comarcal de les Garrigues exigeix a Territori que convoqui urgentment la Taula de la Qualitat de l'Aire

Arran de l'autorització definitiva al projecte de Tracjusa per utilitzar residus com a combustible. El conseller Calvet va anunciar la creació de la Taula fa més d'un any i no s'ha convocat mai.

Visita del conseller Calvet a les Borges el gener del 2020. (Foto: A.Berga/ACN)

El Consell Comarcal de les Garrigues exigeix al Departament de Territori i Sostenibilitat que convoqui urgentment la Taula Territorial de la Qualitat de l'Aire, que es va comprometre a crear fa més d'un any i que encara no s'ha posat en marxa. L'ens comarcal fa aquesta demanda davant la recent autorització de la Generalitat de Catalunya a la planta de purins de Tracjusa a Juneda per tractar residus urbans com a matèria primera per obtenir gas i l'utilitzi com a combustible. El projecte suposa substituir el subministrament de gas natural que Tracjusa utilitza ara com a combustible per assecar purins obtingut amb la gasificació d'escombraries procedents de les comarques de Lleida i de Barcelona.

Des del govern del Consell Comarcal es veu amb preocupació la situació que es pugui generar amb l'entrada en funcionament de la nova planta de Tracjusa, “en una zona que ja en l'actualitat es veu molt saturada d'emissions per altres plantes existents”, i per això demana que es creï i convoqui de la Taula de la Qualitat de l'Aire.

Un any després, pilotes fora del departament
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va anunciar la creació de la Taula el gener del 2020 en una visita a la Fira de l’Oli de les Borges, davant d’una concentració de la plataforma Aturem la Incineradora. Calvet va demanar als concentrats que tinguessin "confiança amb l'Administració" i es va comprometre a crear la Taula de Qualitat de l'Aire que permetria definir el "marc actual" i saber "quines pràctiques es poden avaluar i corregir" amb la finalitat d'aconseguir "la màxima qualitat de l'aire possible" en relació al projecte de Nova Tracjusa. Un any després, però, i sense que hi hagués hagut cap moviment al respecte, fonts del departament van assenyalar a SomGarrigues que no havien convocat la Taula perquè era el món local qui l’havia de convocar.

Manifest i firmes
El juliol del 2019 ja hi va haver un Consell d'Alcaldes del Consell Comarcal en què es va aprovar un manifest, per unanimitat dels assistents, en contra de la gasificació de compostos derivats de residus a la planta Tracjusa de Juneda i a favor que el Departament d'Agricultura encapçalés “la implantació de mesures de gestió de dejeccions ramaderes mediambientalment sostenibles i respectuoses amb la salut de les persones i com a solució per al sector ramader de la comarca de les Garrigues”. El manifest va rebre més de 600 adhesions.

A més, a les Garrigues tots els grups polítics ja es van posicionar en el seu moment en contra de l'entrada i tractament de residus d'altres comarques, concretament quan es va intentar tirar endavant un projecte d'abocador al municipi de Juncosa de les Garrigues amb residus vinguts d'altres indrets.