- Redacció / Les Borges Blanques

Vox clama al desert

Tot i la música èpica amb què la formació d’extrema dreta va difondre la seva estada a les Borges, es va haver d’instal·lar als afores de la població, on va passar completament desapercebuda.

(foto: BxRep)

Després d’un primer intent fallit el passat dia 15, la delegació lleidatana de Vox va voler tornar a les Borges Blanques el dissabte 29, però va haver de fer-ho als afores de la població i no a la placeta del Terrall com tenia previst, al no disposar del permís municipal corresponent. El grup, format per una desena de persones de fora de les Garrigues, entre els quals el diputat per Lleida i la diputada per Tarragona, es va instal·lar a l’aparcament del Centre d’Empreses Innovadores (CEI), una zona allunyada dels espais transitats de la població, i va passar completament desapercebut durant tot el matí. Tot i això, la delegació lleidatana del partit d’extrema dreta va publicar a les seves xarxes socials un vídeo amb música èpica del moment de l’arribada de la comitiva a l’aparcament, amb la frase “Gracias a los valientes que nos acompañasteis!”.

L’anterior visita del partit d’extrema dreta a les Borges Blanques va ser el 5 de febrer, en el marc de la campanya de les eleccions del 14 de febrer al Parlament de Catalunya. En aquella ocasió, la delegació es va posar a la plaça U d’Octubre, al mig del nucli urbà, i va ser rebuda a crits per un centenar de persones.

Escalfar l’ambient
La segona visita no s'emmarcava en cap campanya electoral i, a diferència de la primera, Vox la va anunciar amb molta antel·lació. Dos dies abans de la cita, a més, uns desconeguts van enganxar banderes espanyoles a diferents elements urbans, com senyals, parades d’autobús i monuments, i el partit es va afanyar a publicar les fotos al cap de poques hores, amb el misssatge “el municipio, en el que el próximo sábado celebraremos una mesa informativa en la calle Francesc Macià, se tiñe de rojo y gualda”. Aquella mateixa setmana, un perfil fals va enviar un missatge a les xarxes socials del CDR local per recordar la intenció de Vox de visitar les Borges el dia 29. Tot apuntava, per tant, a que el partit buscava una reacció semblant a la del febrer, en què va aprofitar la protesta per victimitzar-se, però aquesta vegada no ho va aconseguir. Tant els grups polítics municipals com activistes borgencs havien preparat diferents escenaris amb l’objectiu de dificultar que Vox pogués propagar el seu discurs de l’odi.

En aquest sentit, cal recordar que al ple de dijous passat es va aprovar per unanimitat una moció, presentada per Borges per la República, segons la qual es crearà una comissió municipal per fer front a l’extrema dreta i que, entre altres qüestions, buscarà fórmules per denegar l'ús de l'espai públic a formacions que incitin a la discriminació.


La parada de Vox era on hi ha marcat el punt vermell.

Mural desfet a Llardecans
A tot això, la nit del 22 al 23 de maig, membres de les autoanomenades “brigadas de limpieza de propaganda golpista”, grupuscles procedents de les àrees metropolitanes de Tarragona i Barcelona, van empastifar el mural amb una estelada gegant que hi havia en una paret de la bàscula de Llardecans, pintat l’any 2013 per part de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). Fonts municipals ja han anunciat que aviat el restituïran. Aquests grupuscles ja havien protagonitzat anys enrere robatoris de pancartes i de banderes i pintades a altres poblacions de la comarca i fins i tot algunes agressions en altres localitats del país.