SALUT
- Redacció

De fregar els zero contagis de Covid a superar els 130 en només un mes

Al juliol hi ha hagut un gran increment de nous contagis a la comarca, quan al juny s'havia aconseguit arribar pràcticament a zero.

(foto: Xavi Minguella)

Canvi radical de panorama pel que fa a la Covid-19 a les Garrigues. Si el mes de juny va ser absolutament plàcid, arribant fins i tot a fregar els zero contagis durant quatre setmanes seguides, en el que va ser el moment de menys incidència del virus de tota la pandèmia, la situació actual és completament diferent, amb 132 nous positius des de finals de juny fins el 21 de juliol que situen la comarca de ple en la cinquena onada. 

El canvi de tendència té un punt d'inflexió molt clar al voltant de Sant Joan, quan coincideixen dos factors determinants: d'una banda, la celebració de la revetlla la nit del dia 23 i, de l'altra, la flexibilització de l'ús de la mascareta a partir del dia 26. Amb aquest escenari, a partir del 28 de juny van començar a aparèixer els primers positius de la nova onada, primer a les Borges i a Juneda, després a Arbeca, després a la Granadella, després a Vinaixa, a Cervià, i així fins als 18 pobles que, al tancament d'aquesta edició, tenien contagis regitrats en major o menor mesura. Un mes enrere, en canvi, només hi havia uns pocs casos a un sol municipi.

Modificació i suspensió d'activitats
Aquest augment de contagis, vinculat també a l'alta transmissibilitat de la variant Delta, ha fet canviar els plans del que, a priori, havia de ser un estiu relativament tranquil i, de moment, ja s'han suspès activitats a diferents pobles, com els balls d'estiu a Juneda, l'Aplec de la Sardana a les Borges, actuacions musicals i sortides culturals a Granyena, un vermut a la fresca als Omellons, la revetlla de Sant Jaume a la Granadella o fins i tot la Festa Major d'Alfés -que tocava a principis d'agost-, mentre que moltes altres estan pendents de possibles canvis d'última hora.

La comarca s'ha salvat, això sí, del toc de queda nocturn decretat pel Govern, ja que només afecta a municipis de més de 5.000 habitants amb una incidència superior als 400 casos per cada 100.000 persones. A les Garrigues només hi ha les Borges amb més de 5.000 habitants, però l'afectació del virus, tot i ser important, no arriba al nivell fixat per la Generalitat. No obstant això, a tota la comarca, com arreu del país, es manté la limitació de reunions familiars i socials a 10 persones, la prohibició de menjar i beure en grup a l'espai públic, l'acabament d'activitats a 2/4 d'1 de la matinada o el tancament de l'oci nocturn interior, mesures vigents des del 15 de juliol.

Vacunació lenta entre els joves
A tot això, el percentatge de vacunació amb la pauta completa entre la població menor de 45 anys continua sense superar el 65% en la franja més alta, cosa que al juny ja preocupava els sanitaris. Dels 20 als 30 és d'un 20%, aproximadament. Poc més del 50% dels joves d'aquesta franja tenen una primera dosi posada.