DRETS, SALUT
- Redacció / Les Borges Blanques

Les Borges entra a la llista de municipis on el Govern demanarà el confinament nocturn per a dues setmanes

La Generalitat redueix el topall de la incidència de 400 a 250 casos positius de Covid per cada 100.000 habitants i la capital garriguenca, amb 318, entra dins els paràmetres. Ho demanarà demà al TSJC, per poder començar divendres. 

(foto: arxiu)

Les Borges Blanques és un dels nous municipis on el Govern vol establir el confinament nocturn (és a dir, la prohibició de moure’s per la via pública entre la 1 de la matinada i les 6 del matí) a partir de divendres i durant dues setmanes, fins el 20 d’agost. Així ho ha anunciat aquest dimarts la portaveu de l’executiu, Patrícia Plaja, que ha explicat que el nivell d’afectació de Covid per decidir si aquesta mesura s’aplica a un municipi baixa dels 400 als 250 casos per cada 100.000 habitants en els últims set dies. Aquest enduriment suposa passar de 163 municipis que ho tenen ara a Catalunya a 176, una ampliació que inclou la capital garriguenca, on l’índex d’afectació se situa als 318. A Ponent, també hi entren Mollerussa, Bellpuig i Almacelles i s’hi mantenen Lleida, Alpicat i Balaguer. Cal recordar que els municipis candidats a tindre el confinament nocturn només són aquells de més de 5.000 habitants, que en el cas de les Garrigues només és les Borges Blanques.

Segons la portaveu del Govern, la mesura es pren atenent "criteris sanitaris" i tenint en compte que a partir de 125 casos per cada 100.000 ja es considera "una afectació extremadament greu". Tot i que les mesures de contenció han aconseguit que, a nivell general, la propagació del virus vagi a la baixa, Plaja ha recordat que “cal seguir reduint la interacció social perquè els indicadors sanitaris encara marquen que estem lluny de les xifres desitjades".

El Govern traslladarà la petició demà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que inclou també l’ampliació del període de vigència de la mesura d’una setmana a dues, "amb l'objectiu de minimitzar la pressió hospitalària", segons Plaja.

Repunt de casos a Juneda, les Borges i Torregrossa
A falta d’actualitzar les dades que puguin sortir d’avui dimarts, a les Borges hi ha hagut en els últims sis dies un total de 21 nous contagis de Covid, pràcticament el doble que la setmana anterior. 21 també són els nous contagis registrats fins ahir a Juneda, quan la setmana anterior havien sigut 9, i a Torregrossa també han augmentat i han passat de 8 a 14. Aquests dos municipis, però, tot i que proporcionalment superen el llindar dels 250 casos per 100.000 habitants, no tindran confinament nocturn ja que no són majors de 5.000 habitants.

Cal recordar que aquest divendres, el departament de Salut farà un cribratge massiu a Juneda als infants que van anar de colònies i els seus familiars a l’haver-s’hi detectat un brot, cosa que els va fer tornar abans d’hora. El grup el formaven 110 nens i nenes, entre els quals alguns de Torregrossa, i els monitors.