COMARCA, MOBILITAT
- Redacció / Bellaguarda , Bovera , El Soleràs , La Granadella

Afectacions durant tot el dia a Bovera, la Granadella i el Soleràs pel pas del RallyRACC Catalunya-Costa Daurada

El recorregut per la C-233 es tancarà la mitjanit del dijous 14 al divendres 15 excepte a vehicles autoritzats. De les 8:20h a les 19h del divendres no s’hi podrà circular.

Pas del RallyRacc Catalunya - Costa Daurada per la comarca el 2015. Foto: Arxiu Som Garrigues

El tram SS 2/5 La Granadella començarà a aproximadament 3 quilòmetres de Bovera, a la carretera C-233 provinent de Flix, i finalitzarà abans d'arribar al Soleràs, a l'altura del carrer dels Comellars, el primer del poble si es ve des de la Granadella. Es tracta d'un tram de 21,8km de la C-233 pel que es passarà dos vegades, la primera al matí, entre les 10:21h i les 12:30h, i les la segona a la tarda, de les 16:38h a les 18:45h.

Malgrat que el pas dels vehicles que competeixen a la prova és de prop de dos hores cada vegada, les afectacions en la circulació duraran pràcticament tot el dia. El recorregut es tancarà la mitjanit del dijous al divendres, i des de llavors fins les 8:20 només hi podran passar els veïns que comptin amb una autorització. Des d'aquell moment i fins les 9:15, la circulació quedarà limitada a serveis autoritzats com ambulàncies, policia, entre d'altres. A partir de les 9:15, el tram quedarà totalment tancat a vehicles fins les 19h.

Al migdia, després del primer tram cronometrat i del pas de vehicles històrics, es permetrà la mobilitat controlada de vianants, així com també alguns serveis excepcionals, com el pas de transport escolar, o del transport dels usuaris del Centre de Serveis Integrals per la Gent Gran (CSIGG) Garrigues Altes que van a Bovera, però no s'obrirà la circulació. El pas dels vehicles participants en el rally per pobles com Granyena, Torrebesses, Llardecans o Maials, de tornada a Flix, no suposarà limitacions en la circulació en aquests municipis. 

El dimarts 12 d'octubre, els pilots del RallyRACC Catalunya - Costa Daurada duran a terme el reconeixement oficial dels trams cronometrats. Per a aquesta supervisió no es tallaran carreteres ni es preveuen mesures especials. D'acord amb les informacions que la organització ha donat als Ajuntaments, els cotxes no podran superar la velocitat màxima establerta.

Reunions informatives

Davant les alteracions en la mobilitat ocasionades per la prova, els ajuntaments de Bovera i la Granadella van celebrar el vespre d'ahir reunions informatives per exposar les afectacions, resoldre els dubtes dels veïns i repartir les acreditacions que els permetran moure's pel fins les 8:20h.

L'alcalde de Bovera, Oscar Acero, comparteix la opinió que per al seu municipi, la prova no suposa grans trastorns, perquè la carretera voreja el poble. Els veïns que s'hagin de desplaçar bé cap al nord bé cap al sud ho hauran de fer anant fins a la Palma d'Ebre. En el cas de pagesos i ramaders amb finques per sobre de la C-233, se'ls ha proposat que hi vagin abans de les 8:20h, o que el dia anterior deixin el vehicle a l'altra banda perquè no els afectin les limitacions.

Els pilots faran dos vegades el tram, al matí i a la tarda. Mapa: RallyRACC Catalunya

A la Granadella l'afectació és major, ja que la C-233 sí que passa pel poble, i talla una altra via de comunicació important per les Garrigues Altes, la C-242. Des de primera hora del matí fins a les set de la tarda, el trànsit d'aquesta segona via quedarà tallat a la Granadella, i forçarà els veïns de Bellaguarda a passar per la pista dels Torms, en molt mal estat, i per la qual els ajuntaments de la zona van recomanar no passar.

Davant de tot això, la reunió informativa va congregar un major malestar, principalment d'aquells dedicats a tasques agroramaderes, ja que exposaven que el pas de la prova els limitava molt els moviments. Així mateix, també van expressar la por a les deixalles que puguin deixar pels camps propers a la carretera els aficionats a la prova.

L'Ajuntament del Soleràs ha compartit aquesta tarda la informació per mitjà d'un pregó, però encara no ha agendat cap reunió informativa. Pel fet que el recorregut acaba just abans del poble, el seu alcalde, Jordi Sarlé confia que no suposarà grans problemàtiques als veïns. En el cas de pagesos i ramadrs amb finques i granges a la Vall de l'Olivera, a l'altra banda de la C-233, indica que "hi ha camins alternatius" com per exemple via la carretera L700 direcció Granyena, per la qual també s'hi pot accedir, i que no es veurà afectada per les limitacions en la mobilitat.

Aparcaments excepcionals

Des de Bovera, i com a punt d'inici del tram esperen una gran quantitat de seguidors a l'etapa que passarà pel seu poble. Així doncs, han habilitat fins a tres espais d'aparcament, que s'aniran obrint a mesura que s'omplin els anteriors. El primer serà l'aparcament d'autocaravanes, proper a la piscina. En segon lloc, també s'ha preparat la possibilitat d'aparcar en un sembrat proper a la sortida del poble direcció a la Granadella, i costat per costat del pas del rally per la carretera. Com a últim recurs, també s'ha previst la possibilitat que es pugui aparcar al molí Oleic Bovera, en cas que les places dels altres espais hagin quedat plenes.

A la Granadella, el consistori també es prepara per la recepció de seguidors del rally, a la vegada que per intentar reduir les molèsties als veïns. En aquest sentit, i en la línia de la proposta de Bovera, s'habilitarà una zona d'aparcament al camp de futbol, una en un camp proper a l'entrada a la Granadella des de Bellaguarda, i una última a la Serra de Sant Antoni.

En el cas del Soleràs, no s'ha preparat cap aparcament excepcional. Com a punt final del tram cronometrat, l'Ajuntament confia en la capacitat de l'esplanada propera a l'ajuntament, amb capacitat per a 500 vehicles, per acollir els seguidors del rally que visitin el municipi i segueixin la prova des d'allí.