COMARCA, SERVEIS
- Redacció / Les Borges Blanques

El Govern preveu que el parc de Bombers de les Borges acabi sent 100% de personal funcionari

El Departament d’Interior vol que les Garrigues deixi de ser l’única comarca de Catalunya, juntament amb la Cerdanya, sense parc de funcionaris, però estudia la manera d’evitar que els voluntaris pleguin.

(foto: Xavi Minguella)

El departament d'Interior de la Generalitat treballa amb la idea que el parc de Bombers de les Borges Blanques, on ara presten servei una vintena d'agents voluntaris, acabi estant format íntegrament per personal funcionari i les Garrigues deixi de ser l'única comarca de Catalunya, juntament amb la Cerdanya, sense cap parc d'aquest tipus. No hi ha una data concreta per al canvi de model, però el Govern confia que amb les successives convocatòries de noves places de bombers funcionaris, a raó de 250 cada any, es pugui dotar el parc amb els efectius suficients. La decisió no es prendrà, per tant, fins que hagin sortit les noves fornades de funcionaris. Això podria ser el 2024 com a molt aviat, però tampoc no es descarta que sigui el 2025 o el 2026.

Evitar que pleguin els voluntaris
Un dels riscos del pas de voluntaris a funcionaris és que els primers marxin en el procés de transició. L'any 2017 es va intentar un model mixt al Pont de Suert, que, com el de les Borges, estava integrat històricament per efectius voluntaris, però al cap de només dos mesos de l'entrada de funcionaris, els voluntaris van plegar, queixosos de no haver estat requerits en cap servei. Fonts d'Interior consultades per SomGarrigues són conscients d'aquest risc i es vol evitar que es repeteixi, per això s'estudien fórmules que permetin no perdre pel camí el que es considera bons bombers i bons professionals. El departament espera que la convocatòria de noves places sigui també un incentiu per a aquells joves que volen entrar professionalment al cos i, per tant, continuïn apostant per bregar-se prèviament com a voluntaris a les Borges. 

Una petició que es reactiva
La voluntat del Govern entronca amb la reivindicació del recentment creat col·lectiu Bombers per les Garrigues, format per una vintena de bombers funcionaris de diversos municipis, que al febrer va emetre un comunicat en què demanava que el parc de les Borges passés a ser de funcionaris [v. SomGarrigues, 574]. Aquesta reivindicació té l'origen més de 20 anys enrere, i el 2003 es va arribar a anunciar un parc de funcionaris, però sempre ha quedat encallat. Ara podria ser factible en el marc d'una reversió de retallades per part del departament, tant a Bombers com a Mossos d'Esquadra i Agents Rurals. Per la seva banda, els bombers voluntaris de les Borges consideren innecessària la conversió, ja que asseguren que, amb la seva tasca i amb la proximitat dels parcs de Mollerussa, Lleida i Montblanc, el servei està ben cobert.