COMARCA, ENERGIES
- Redacció / Les Borges Blanques

La instal·lació solar sobre coberta més gran de la comarca en l’entorn urbà

Al recinte que la cooperativa La Borgenca té al passeig del Terrall. La instal·lació té una potència instal·lada de 175 kWp i ha de permetre cobrir part del consum energètic de l’entitat.

(foto: Xavi Minguella)

La cooperativa La Borgenca està ultimant la col·locació i posada en funcionament d’uns 300 panells solars a la coberta del recinte que té al passeig del Terrall de la capital garriguenca. Amb una potència total de 175 kWp, es tracta de la instal·lació solar fotovoltaica més gran de la comarca en un edifici en sòl urbà fins al moment. Un cop activada, l’energia que s’hi generi ha de permetre cobrir una part del consum elèctric de la cooperativa que, entre altres serveis, té les cambres frigorífiques de la fruita en aquest recinte.

Una altra cooperativa que també ha apostat per l'autoconsum energètic és la d'Arbeca, on el mes passat es van començar a instal·lar els panells solars d’una estació de recàrrega de vehicles elèctrics, la primera de les Garrigues que no impulsa una administració, i també se n’han de posar a la coberta del molí d’oli i de la divisió fruitera, situats al polígon. En aquest cas, es tracta d’uns 60 kW de potència en total.

Fins ara, el projecte d’energia solar amb més potència en un únic immoble era el de la residència municipal de Juneda, aprovat al febrer i consistent en 116 panells i una potència de 40 kW. També a Juneda hi ha en estudi un projecte d’envergadura per instal·lar plaques a la coberta de la Pista Parc Alegria, que tindrien una potència d’entre 100 i 120 kW de potència i podria subministrar l'escola, que està al mateix carrer, o fins i tot la Casa de la Vila.

Possible nou punt de recàrrega a les Borges
Per la seva banda, l’ajuntament de les Borges ha sol·licitat a l'Institut Català de l'Energia una subvenció dins del Programa Moves III per instal·lar un altre punt de recàrrega de vehicles elèctrics al municipi, concretament a l'aparcament de l'edifici consistorial. L’ajut demanat és de 13.654 euros i està pendent de resolució.

Aquest seria el segon punt de recàrrega a les Borges, ja que l’any 2020 se’n va posar un en funcionament al passeig del Terrall. Fins ara, aquest ha sigut gratuït i amb una freqüència d’ús considerable, però a l’últim ple del consistori, celebrat el 31 de març, es va aprovar inicialment una ordenança per fixar-ne un preu públic, que s’ha establert en 30 cèntims/kW. La normativa entraria en vigor un cop passat el període d’exposició pública i d’al·legacions i s’aprovi definitivament. Durant el primer any de vigència de l’ordenança, els titulars de vehicles elèctrics o híbrids empadronats a les Borges estaran exempts de pagament.