COMARCA, SALUT
- Redacció

Prohibeixen fer servir aigua de boca en una vintena de pobles degut a la contaminació que s'hi ha detectat

S’hi han trobat nivells per sobre dels que marca la normativa. Ahir ja hi va haver els primers avisos a l’Albi i Cervià i avui s’ha fet extensiva la prohibició al conjunt de municipis de la xarxa.

La direcció de la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues ha demanat a la vintena de municipis que en formen part que prohibeixin beure aigua de l’aixeta o fer-la servir per cuinar, degut als elevats nivells d’herbicides que s’han detectat a la sortida de l’estació de tractament de l’Albi i Cervià en els anàlisis habituals de seguiment; concretament, s’han trobat valors superiors als permesos de metolaclor i terbutilazina, dues substàncies utilitzades com a herbicides.

Ahir hi va haver els primers avisos a l’Albi i Cervià, on els consistoris ja van recomanar que no es fes servir aigua de boca, i aquesta tarda s’ha estès la prohibició al conjunt de municipis de la xarxa. En el cas de Vinaixa, s’informa que només s’hi subministrarà aigua de captacions pròpies, però es recorda que és un recurs finit i, per tant, es demana a la població que en minimitzi l’ús per evitar restriccions.

Els municipis que formen part de la Mancomunitat són l’Albagés, l’Albi, Alcanó, Aspa, Bellaguarda, Bovera, Cervià, el Cogul, l’Espluga Calba, la Floresta, Fulleda, la Granadella, Granyena, Juncosa, Llardecans, els Omellons, la Pobla de Cérvoles, Sarroca, Senan, el Soleràs, Tarrés, els Torms, Torrebesses, el Vilosell i Vinaixa. Aquests municipis se subministren amb aigua procedent del pantà d’Utxesa.

No és el cas, per tant, de les Borges, Juneda, Castelldans, Arbeca, Puiggròs, Alfés, Sunyer o Torregrossa, situats més al nord, ja que fan la captació del Canal d’Urgell, com tampoc de Maials i Almatret.

[actualitzarem informació]