COMARCA
- Redacció / Juneda , Les Borges Blanques , Torregrossa

El bus exprés Lleida-Borges fa remuntar el nombre de viatgers fins a xifres anteriors a la pandèmia

La posada en marxa d’un bus cada hora des de la tardor ha permès recuperar un transport públic que havia quedat molt tocat per la Covid. En condicions normals ja es freguen els 16.000 usuaris mensuals.

(foto: Xavi Minguella)

Fa vuit mesos, a finals de setembre, es va estrenar  la línia de bus exprés.cat entre les Borges Blanques i Lleida, amb parada a Juneda -i alguna a Torregrossa-, que suposava la posada en circulació d'un autocar cada hora, tant d'anada com de tornada. En aquests vuit mesos de servei, l'increment de l'oferta s'ha traduït en un increment de viatgers. Només en el primer mes de funcionament ja hi va haver uns 15.500 usuaris, un 50% més respecte al mes anterior, xifra que encara va augmentar més al novembre, fins a arribar als 16.356 usuaris, segons dades de l'empresa gestora del servei, Alsa, facilitades al departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.

Al desembre i gener es va baixar als 12.000, període que va coincidir amb l'esclat de la sisena onada de la Covid, que és la més gran que hi ha hagut a la comarca i al país al llarg de tota la pandèmia. Tot i els elevats nivells de vacunació que ja hi havia aquell hivern, el nombre de contagis que va generar la variant òmicron es va disparar de manera espectacular, van tornar algunes restriccions i limitacions i tot plegat va repercutir negativament en l'ús del transport públic. Tot i així, els 12.000 usuaris del desembre i del gener van continuar sent més que en qualsevol dels mesos anteriors a la posada en marxa del bus exprés, cosa que indica ja una certa consolidació del servei i la previsió que difícilment arribi a baixar dels 12.000 usuaris mensuals. Al febrer, últim mes del qual disposem de dades, el nombre de viatges ja s'havia tornat a enfilar fins a fregar de nou els 16.000.

El febrer més concorregut
Aquestes dades representen un gran increment respecte les del 2021 i, sobretot, les del 2020, quan l'ús del transport públic va caure en picat, però són molt semblants, encara, a les del 2019, anteriors a la pandèmia. Tot i així, el febrer del 2022, quan ja no hi havia cap restricció (excepte la mascareta a bord), el nombre d'usuaris va ser el més elevat dels últims quatre anys en aquesta època.