COMARCA, SERVEIS
- Redacció

Ja es pot tornar a beure i cuinar amb l'aigua de la Mancomunitat, excepte a l'Espluga Calba

La prohibició va començar fa quasi 20 dies arran dels nivells excessius de metolaclor, un herbicida utilitzat en el cultiu del panís.

La Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues ha informat aquest matí que els veïns dels 25 pobles a qui dona servei ja poden tornar a utilitzar l’aigua de boca per beure i cuinar, després que el passat 3 de juny, fa quasi 20 dies, es prohibís pels elevats índexs de plaguicides que hi havia

Finalment, els resultats de les analítiques de metolaclor, l’herbicida que havia sobrepassat els nivells permesos (0,10), han donat un índex de 0,01 a la sortida de la planta potabilitzadora de Sarroca, que és on arriba l’aigua d’Utxesa i on neix tota la xarxa de la Mancomunitat. A l’Albi, Cervià i Llardecans és de 0,08 però a l’Espluga Calba és de 0,13, de manera que a aquest municipi es manté la prohibició. Aquest matí s’hi han pres mostres per fer una contraanalítica i, segons fonts de la Mancomunitat, es comunicaran els resultats “el més ràpid possible i esperem que siguin negatius en metolaclor”.  

D’altra banda, al municipi de Sunyer, que no forma part de la xarxa de la Mancomunitat sinó que capta aigua del Canal de Seròs, també es van detectar nivells excessius de metolaclor el passat 13 de juny, deu dies després que a Utxesa, i des de llavors que l’ajuntament reparteix garrafes d’aigua als veïns. En aquest cas, l’aigua no passa per la planta de Sarroca sinó per una de pròpia, a la qual s’han de renovar els filtres.