RAMADERIA, RESIDUS, SALUT
- Redacció / Juneda

El Govern confirma l'autorització ambiental definitiva a Nova Tracjusa

Acció Climàtica va emetre el 28 de juny una resolució amb què desestimava el recurs de reposició presentat per IPCENA contra l'autorització que Territori i Sostenibilitat havia emés el març del 2021, i amb què li ratificava el permís.

Membres d'Aturem la Incineradora de Juneda en una roda de premsa contra la resolució. (Foto: Plataforma Aturem la Incineradora)

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va emetre el passat 28 de juny una resolució en què confirmava l’autorització ambiental definitiva al projecte Nova Tracjusa. D’aquesta manera, desestimava el recurs de reposició presentat per IPCENA l’abril del 2021, amb el qual l’entitat ecologista, en representació de la plataforma Aturem la incineradora a Juneda, havia exigit la nul·litat del permís, concedit un mes abans, el març del 2021, pel Departament de Territori i Sostenibilitat. 

El Govern posa fi amb aquesta resolució a la via administrativa, un any i dos mesos després de la presentació del recurs, alhora que s’obre el termini perquè es pugui presentar un recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. En un comunicat del 14 de juliol, la plataforma Aturem la incineradora a Juneda va expressar el desig de continuar el litigi tant per via judicial com programant actes i accions de protesta. 

En l’anàlisi de les al·legacions, la resolució tomba tots els arguments presentats pels opositors a la planta, alhora que defineix aquestes instal·lacions d’incineració de residus com a “ja autoritzades”, malgrat la moratòria aprovada pel Govern fa uns mesos, la qual aplicava també a Nova Tracjusa. Davant d’això, el moviment ecologista considera que la resolució de la consellera Teresa Jordà és "un engany al territori i un autèntic frau democràtic".