SALUT
- Redacció

El Govern convoca una reunió preparatòria de la futura Taula de la Qualitat de l'Aire la vigília de la manifestació de les Borges

La trobada es farà a Lleida i s’hi ha convocat la Diputació, el Consell Comarcal, l'Ajuntament de les Borges, la Universitat de Lleida, Ipcena, JARC i Unió de Pagesos.

(foto: arxiu)

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat ha convocat per aquest divendres, 21 d’octubre, una primera reunió preparatòria de cara a una futura Taula de la Qualitat de l’Aire de les Garrigues. La reunió es farà a Lleida, a la delegació del Govern, i hi estan convocats la Diputació, el Consell Comarcal de les Garrigues, l'Ajuntament de les Borges, la Universitat de Lleida, Ipcena, JARC i Unió de Pagesos.

Segons explica la conselleria, la trobada servirà per acabar d'establir els objectius de la Taula de la Qualitat de l’Aire, la composició i l'ordre del dia, i la intenció és fer la primera reunió com a tal “abans d’acabar l’any”. Les funcions de la Taula seran informatives, consultives i de col·laboració amb els departaments d'Acció Climàtica i de Salut en l'anàlisi de la qualitat de l'aire i els possibles efectes sobre la salut, respectivament. També s'hi donaran a conèixer els programes de treballs i estudis realitzats per les administracions i els que es facin en el futur.

Si finalment es convoca abans d’acabar l’any, hauran passat quasi tres anys des de que el gener del 2020, l’aleshores conseller de Territori, Damià Calvet, la va prometre com a resposta a les protestes pel projecte de Nova Tracjusa. El març del 2021, amb el Govern ja en funcions, Territori va atorgar l'autorització a aquell projecte i, tres dies després, va tornar a prometre la Taula. Al cap de dos mesos es formalitzava el nou Govern i la conselleria canviava de mans i de color polític, amb Teresa Jordà al capdavant. A finals del 2021, la consellera va assegurar que mantindria el compromís i que convocaria la Taula quan es tinguessin els resultats dels estudis que, segons el mateix departament, s'estaven finalitzant. La previsió era tenir-los a finals d’any, però deu mesos després encara no s’han fet públics. 

L’anunci d’aquesta reunió preparatòria coincideix amb la reactivació de la plataforma Aturem la Incineradora a Juneda, que aquests dies organitza xerrades a diversos pobles. El mateix divendres de la reunió, de fet, n’hi ha una a les Borges i, l’endemà, una manifestació contra l’ús de combustibles derivats de residus (CDR), arran del nou projecte en què treballen Govern i empresa i que suposaria mantenir la gasificació de CDR i quadruplicar la capacitat de tractament de purins i altres productes a la planta. La convocatòria de la reunió arriba, a més, en ple avís preventiu de contaminació per micropartícules i amb les Garrigues registrant algunes de les dades més elevades de Catalunya.