SALUT
- Redacció

El Consell Comarcal del Pla d'Urgell tomba una moció contra la incineració de residus

La majoria de Junts impedeix que prosperi el text presentat per ERC-AM. El ple està presidit per Rafel Panadés, que fa uns anys es va destacar per la seva oposició a una planta de biomassa.

Seu del Consell, a Mollerussa. (foto: Jordi Ferrer/Wikimedia)

El ple del Consell Comarcal del Pla d'Urgell celebrat ahir a Mollerussa va debatre una moció presentada per ERC-AM en què es demanava al departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que reconduís el projecte de Tracjusa en el sentit de no permetre utilitzar residus urbans com a combustible. La majoria de Junts en la composició del ple, però, va impedir que la moció prosperés.

El text defensava que la gestió de purins es faci "prioritàriament en el marc del sector primari" aprofitant subproductes orgànics del propi sector i s'eviti el trasllat de residus de la resta del país. La planta de Tracjusa on es vol utilitzar combustible derivat de residus és al terme de Juneda però a només 3 km del de Torregrossa, municipi que pertany administrativament al Pla d'Urgell.

En aquest poble hi ha preocupació pels possibles efectes de les emissions de la planta sobre la salut i el medi, que s'afegirien a les molèsties d'altres instal·lacions pròximes de compostatge. Tant el consistori com entitats torregrossines han expressat en diverses ocasions el seu malestar per la contaminació atmosfèrica, ja que la direcció dels vents i la posició orogràfica del municipi el fan propens a que s'hi estanqui l'aire. En els últims anys s'hi han fet diverses xerrades informatives i s'han recollit firmes contra la incineració de residus. Dissabte passat, veïns de Torregrossa i el mateix alcalde van participar a la manifestació convocada a les Borges per aquest motiu.

Es dona la circumstància que el ple del Consell Comarcal del Pla d'Urgell està presidit per Rafel Panadés, alcalde del Poal des de fa 19 anys, que entre els anys 2011 i 2015 es va destacar molt per la seva oposició a la planta de biomassa que l'empresa Nufri projectava entre el seu poble i el Palau d'Anglesola. Panadés va arribar a estripar el carnet de CiU per aquest motiu i a presentar-se l'any 2015 com a alcaldable per una candidatura independent. Als comicis del 2019 va tornar a les files del PDeCAT sota la marca electoral de Junts per Catalunya i, darrerament, s'ha vinculat a la nova formació política Impulsem Lleida, promoguda per altres alcaldes de l'òrbita del PDeCAT.