SALUT
- Redacció / Juneda , Les Borges Blanques

La contaminació de l'incendi de la sofrera de Constantí va arribar a les Garrigues?

Ahir al vespre, entre les set i les nou, l’estació de mesurament de Juneda va detectar nivells extraordinàriament elevats de micropartícules a l’atmosfera.

Bombers al polígon de Constantí on hi va haver l'incident. (foto: Mar Rovira/ACN)

L’estació de mesurament de la qualitat de l’aire que la Generalitat té a Juneda és una de les que habitualment registra nivells més elevats de contaminació, sovint només superada per la que hi ha al barri de l’Eixample de Barcelona, tal com va succeir a mitjans d’octubre quan la intrusió de pols d’origen africà va motivar que s’activés un avís preventiu a tot el país.

Ahir, però, no hi havia pols africana ni cap avís preventiu i, en canvi, entre les set i les nou del vespre es van detectar nivells de micropartícules PM10 absolutament anòmals a l’estació de Juneda, molt superiors fins i tot als que es donen quan hi ha episodis generalitzats de contaminació atmosfèrica. A les sis de la tarda van començar a pujar vers els 64 μg/m³ i a les set s’havien disparat als 258 μg/m³, quan no haurien de superar els 50. A les vuit encara es mantenien molt alts (171 μg/m³) i a les nou ja havien descendit de nou a paràmetres normals. Tot apunta, per tant, al pas d’un núvol contaminant o a alguna incidència puntual a la zona.

Aquest pic de contaminació va coincidir amb l’incendi que hi va haver ahir a la tarda en una fàbrica de sofre al polígon de Constantí (Tarragonès), a 50 km en línia recta de Juneda. L’incendi va començar pels volts de les quatre de la tarda i va obligar a confinar totes les persones que sentissin les sirenes del polígon, una mesura que es va allargar fins passades les vuit del vespre. I és que al magatzem afectat hi havia sofre, un producte que, al cremar, pot generar diòxid de sofre. Segons la fitxa d’aquest contaminant del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, el diòxid de sofre també actua com a precursor de la formació de sulfat amònic que, al seu torn, incrementa els nivells de PM10, que és el que es va detectar a Juneda.

Es dona la circumstància, a més, que la direcció del vent al Tarragonès a primera hora de la tarda era de sud/sud-est, cosa que podria haver afavorit l’arribada de la contaminació a les Garrigues al cap d'unes hores. Entre les set i les nou del vespre, que és quan es van disparar els nivells de PM10, el vent a la comarca havia augmentat lleugerament de velocitat.

D’altra banda, cal tenir en compte també que aquests dies es torna a notar l’activitat de la fàbrica d’oliasses General d’Olis i Derivats, situada entre Juneda i les Borges, i que és un focus d’emissions habitual. Aquest matí, per exemple, es percebia altra vegada com la capa marró procedent de la xemeneia de la fàbrica s’estenia cap als nuclis urbans més pròxims.