POLÍTICA
- Redacció

Cinc candidatures independents de les Garrigues es presentaran sota una mateixa marca

Són a les Borges Blanques, Juneda, l’Albagés, l’Espluga Calba i Fulleda i volen evitar, així, els entrebancs burocràtics de les agrupacions d'electors, alhora que sumar conjuntament per al Consell Comarcal.

Cinc candidatures que es volen presentar a les eleccions municipals del pròxim mes de maig ho faran sota una mateixa marca electoral. Així ho han anunciat avui de manera conjunta els impulsors d’aquestes llistes, que es faran a les Borges Blanques, Juneda, l’Albagés, l’Espluga Calba i Fulleda. La de la capital garriguenca és Borges per la República, que al febrer ja va anunciar que no concorreria amb el mateix format que el 2019, quan també en formava part ERC i s’anava sota la marca Acord Municipal, vinculada al partit republicà. Ara, ERC aposta per recuperar les seves sigles i fer llista pròpia.

A Juneda, un dels actors de la candidatura és Juneda Som Totes, que el 2019 es va presentar com agrupació d’electors, i tot indica que també s’hi sumarien membres de Junts i Juntes per Juneda (JxJ-AM), que fins ara estaven associats a Acord Municipal, de manera que, a diferència de les Borges, els fins ara representants d’ERC es desvincularien d’aquesta formació i s’integrarien a la nova candidatura independent. “No està tancat del tot però s’avança vers aquest camí”, apunten fonts de JxJ-AM a aquest periòdic.  

A l’Albagés, la candidatura és Activem l’Albagés, que fins ara era una agrupació d’electors encapçalada per Víctor Masip, actual alcalde del municipi. A l’Espluga seria una llista nova, no vinculada a cap formació política, i a Fulleda en formaria part Òscar Copons, un dels tres regidors que va obtenir ERC-AM el 2019 i que fa uns mesos va ser apartat del govern municipal per discrepàncies amb l’alcalde.

Les cinc candidatures han decidit coordinar-se sota un mateix paraigües electoral, anomenat "Per Tu" (Xtu!), creat l’any 2019 a Ascó (Ribera d’Ebre), municipi on ostenta l’alcaldia. Els garriguencs volen, així, disposar d’un “esquelet administratiu” per evitar els entrebancs burocràtics de les agrupacions d'electors i, alhora, poder sumar els vots dels cinc pobles de cara a una possible representació al Consell Comarcal.

En el comunicat emès avui es mostren “convençuts” de “la força del municipalisme com a palanca de canvi [...] per superar la inèrcia i la paràlisi actuals, així com la desafecció ciutadana en relació als grans partits polítics”. Insisteixen, això sí, que cada candidatura serà autònoma respecte la resta, tot i que comparteixen uns valors comuns, com “la necessitat de prémer l'accelerador en qüestions que atenen a la cohesió i al sentit de comarca, la mancomunicació de serveis, la transparència i els processos d'apoderament de la ciutadania, la millora de les vies de comunicació i de l'accés del jovent a l'habitatge, el foment de les energies renovables o el relleu del sector agrari”.

Si es confirmen les cinc llistes, aquests seran un dels comicis amb més presència de candidatures independents a la comarca, només equiparable a les primeres convocatòries posteriors a la dictadura franquista, quan van proliferar diversos grups independents, molts dels quals coordinats com a Agrupació d’Independents Progressistes i Nacionalistes (AIPN). De llavors fins ara només s'havien mantingut algunes experiències locals, sobretot a les Borges, associades els últims anys a Entesa pel Progrés Municipal (que finalment es vincularia a ICV) o, l'última vegada, el 2011, a la Federació d'Independents de Catalunya. L’any 2019 es van presentar tres agrupacions d’electors a la comarca: una a Juneda, una a la Granadella i una a l’Albagés.