GASTRONOMIA, LLEURE
- Redacció / Juneda

El concurs de Cassoles de Tros de Juneda fa 45 anys

Se celebra el cap de setmana del 10 i 11 de juny, amb activitats paral·leles com la cursa i caminada per la banqueta del canal, espectacles infantils, concerts i representacions teatrals.

Un dels moments de l'edició de l'any passat. (foto: Xavi Minguella)

Uns dies més tard de l'habitual, per evitar coincidir amb les eleccions municipals i amb l'Aplec del Caragol, el 10 i 11 de juny arriba el Concurs de Cassoles de Tros de Juneda, la festa gastronòmica més popular i reconeguda de la comarca. No en va, està inclosa al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. Enguany, el concurs celebra 45 edicions, i ja són quasi 20 anys que es fa al parc arbrat de la banqueta de la Quarta Séquia del Canal d'Urgell (abans es feia a la plaça Catalunya), amb l'ombra i l'entorn natural que aquest ofereix als participants.

Com ja és habitual, la festa va més enllà del dinar del diumenge i genera activitats durant tot el cap de setmana. Comença el dissabte al matí, amb un espectacle infantil sobre la fauna catalana, organitzat per l'associació La Banqueta, la biblioteca i l'Ajuntament. Al vespre, des del carrer Fondo pròxim a les piscines, surt una de les activitats que, amb vuit edicions, ja és un referent d'aquest cap de setmana: la cursa i la caminada popular, que recorre alguns dels indrets més emblemàtics de la Quarta Séquia com són la Primera i Segona Màquines o, en la versió més llarga, els Nou Salts. Ho organitzen el Consell Esportiu, la regidoria d'Esports i, de nou, l'associació La Banqueta. Un sopar d'entrepans i el concert del grup Filferro, que adapta èxits internacionals al català, clouran la jornada.

L'endemà és el dia de les cassoles pròpiament, quan les colles se situen a la seva parcel·la i elaboren la menja, mentre centenars de visitants passegen amunt i avall. Entremig hi haurà una cursa de caragols, un concert d'animació infantil amb Sac Espectacles i l'humor irreverent de l'Esperanceta, personatge interpretat per l'actriu Noemí Busquets. Ja al vespre, al pavelló, Fel Faixedas i Carles Xuriguera, coneguts sobretot per haver integrat Teatre de Guerrilla, portaran l'espectacle Festa Grossa a l'escenari.

El cap de setmana acabarà amb l'entrega dels premis a les millors cassoles, que hauran estat valorades per un jurat format per Núria Bàguena (professora i assessora de patrimoni culinari), Jonathan Nuevo (creador del portal Esmorzars de forquilla), Xavier Navarro (sommelier i fundador de l'associació Tastavins), Noemí Busquets (actriu i terapeuta) i Hèctor Padilla (cuiner de cal Xirricló, de Balaguer). Els premis inclouen cullerots d'or, plata i bronze, pernils, espatlles i vals per dinars i sopars, segons la categoria. El premi jove són 15 entrades per PortAventura.