PATRIMONI
- Redacció / Juneda

La caminada nocturna per la banqueta de Juneda atreu mig miler de persones

Per aquest divendres hi ha activitats d’observació del cel nocturn a les Borges i a Mas de Melons, i dimarts que ve se’n fa una a Sunyer i una al Cogul.

(foto: ADPN La Banqueta)

Dijous al vespre va tenir lloc la 27a edició de la caminada La Lluna i la Banqueta, un clàssic de l’estiu garriguenc per als caminadors de Juneda i voltants, que recorre part de la banqueta arbrada de la Quarta Séquia, un any en un sentit i un any en un altre, normalment en època de lluna plena. Aquesta vegada, la jornada no va coincidir amb lluna plena però igualment s’hi van congregar unes 500 persones.

El recorregut, de 4 km, va sortir de la plaça Jacint Rosinach i es va dirigir cap al Salt Desfet per seguir pel marge dret de la Quarta Séquia, entre freixes, aubis i plàtans, fins al paratge de la Segona Màquina. En aquest punt, davant del racó del Tati, l’organització oferia un petit avituallament amb aigua de Rocallaura i fruita de la cooperativa local. La tornada es va fer pel mateix tram però pel marge esquerre del canal. La caminada acabava al recinte de les piscines municipals, on es va repartir xocolata desfeta i, qui ho volia, es podia banyar a la piscina.

La Lluna i la Banqueta l’organitzen l'associació la Banqueta, l'Ajuntament de Juneda i l'ecocentre les Obagues i vol ser una forma més, en aquest cas lúdica, de posar en valor el patrimoni natural del Parc de la Banqueta. En aquest sentit, l’entitat continua reivindicant que es declari aquest indret com a Bé Cultural d’Interès Local, una catalogació que es va fer el 2001 però que va quedar sense efecte per les al·legacions de la Casa Canal. La iniciativa es va reprendre el 2014, també sense èxit.

Caminades i activitats per veure els Perseids
El Centre Excursionista Borges-Garrigues i l’Ajuntament de les Borges organitzen aquest divendres la segona Caminada dels Desitjos, un itinerari que va de la placeta del Terrall fins a les Roques Guàrdies amb l’objectiu de veure la pluja d’estels característica d’aquests dies.

D’altra banda, la Reserva Natural Mas de Melons, entre Castelldans i Aspa, també organitza aquest divendres al vespre, de manera gratuïta, una sessió per veure la pluja d’estels, conèixer les constel·lacions i aprendre a orientar-se a la nit.

A Sunyer, el dimarts dia 15 també s’ha convocat una observació del cel nocturn i una xerrada a càrrec de Kike Herrero. Es farà als pinets de la Serra i se sortirà des de l’Ajuntament. Al Cogul, a la Roca dels Moros, també s’ha organitzat una nit d’observació, acompanyada d’explicacions sobre els cossos celestes i les seves llegendes i, en aquest cas, amb música d’arpa interpretada per Anna Amigó.