CULTURA
- Redacció / Juneda

L'edició zero del Festival de Cinema Rural de Juneda, el 18 de novembre

“Alcarràs” i la comèdia documental valenciana “Domingo, Domingo” centren aquesta mostra del que serà el festival de l’abril.

El festival PLA de Cinema Rural que es prepara a Juneda per l’abril de l’any que ve, ja té data per a una edició zero que servirà per oferir una petita mostra del plantejament d’aquesta iniciativa. Serà el dissabte 18 de novembre, al Teatre Foment, i hi haurà una taula rodona batejada com "Del camp a la gran pantalla", on part del càsting de la pel·lícula “Alcarràs”, de Carla Simón, explicarà el procés de preparació per passar de no haver actuat mai davant la càmera a realitzar una de les pel·lícules més exitoses del 2022.

Seguidament, es projectarà la comèdia documental “Domingo, Domingo”, que explica la història d'un murri agricultor valencià que té un gran secret: un arbre amb una nova especialitat de taronja que somia patentar amb la intenció que cada dia de la seva vida es converteixi en diumenge. En aquesta sessió hi intervindrà Laura García Andreu, directora del documental, i el mateix protagonista, anomenat Domingo Domingo, que presentaran la pel·lícula i respondran les preguntes dels assistents en un col·loqui posterior. El film està nominat en la categoria de Millor Documental als Premis Berlanga i serà el primer cop que es pugui veure a Ponent, ja que encara no s'ha estrenat a sales.

La primera edició, a l’abril
El festival PLA l’organitza l’Ajuntament de Juneda en col·laboració amb el guionista de cinema i membre de l'equip editorial de Filmin Joan López, de la mateixa població, amb la idea de projectar pel·lícules amb "vocació rural", és a dir, "ambientades al món rural o que abordin temes propis del món rural", així com fer activitats paral·leles i col·loquis amb directors i gent del cinema, segons explica López. A l’estiu, en els preludis de Festa Major, ja hi va haver un primer tast amb dues projeccions a la fresca d’obres ambientades a la Irlanda rural de diferents èpoques.

L’organització destaca que amb aquesta iniciativa es volen posar en valor dos àmbits, el rural i el cinematogràfic, que ho necessiten. “Les sales de cinema viuen en constant perill d'extinció, al mateix temps que oficis com la pagesia o la ramaderia extensiva estan amenaçats per nous mitjans de producció i un despoblament cada cop més evident”. El 26, 27 i 28 d’abril de l’any que ve hi haurà la primera edició com a tal, en què es projectaran films que mostrin una manera de viure i/o veure l'entorn rural i amb protagonisme del sector primari. La intenció és complementar les sessions amb gales inaugurals i de cloenda, xerrades i classes magistrals dels cineastes convidats.