AGRICULTURA
- Redacció / Bellaguarda

La poma de Bellaguarda arrasa als premis de JARC a millor golden

Cal Perico s’emporta el premi en dues categories, entre els quals la Súper Gold, considerada la més destacada i que ja va guanyar l’any passat. Baró i Fills guanyen en la categoria de Millor Aparença.

Els cinc guardonats a l'acte d'ahir al vespre. (foto: JARC)

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) va celebrar ahir al vespre la cerimònia de veredicte i lliurament dels Premis Millors Pomes Golden, en la seva setena edició 2023, a l'espai gastronòmic de La Boscana, a Bellvís (Pla d'Urgell), un acte que, segons l’organització, vol ser “una reivinciació i reconeixement a la labor realitzada pels productors i centrals hortofructícoles per proporcionar al consumidor fruita d'alta qualitat sensorial”.

Al certamen hi arribaven nou mostres finalistes, entre les quals van destacar les dels productors de Bellaguarda. L’empresa Cal Perico, de Roger Piñol i Josep Pujol, va ser la gran triomfadora, ja que va recollir el premi en dues categories, Súper Gold i Més Dolça, un doblet que és la primera vegada que es dona en la història d’aquests guardons. A més, Cal Perico també havia rebut la màxima distinció Súper Gold en l'edició passada. D’altra banda, l’empresa Baró i Fills, amb seu a Albatàrrec, es va emportar el premi a Millor Aparença amb la marca Marquesa, unes pomes obtingudes al terme de Bellaguarda. El va recollir Montserrat Baró. La firma va començar a cultivar aquesta fruita al municipi garriguenc l’estiu de l’any passat.

Es dona la circumstància que les pomes són un cultiu poc habitual a les Garrigues Altes, ja que és més freqüent a la plana i en zones amb dotacions altes de reg. L’alçada i la marinada, entre altres, aporten valors específics als fruits.

Els altres premis de la nit van ser per a Bio Bosch Orgànic, de l’Alt Empordà (Súper Gold Ecològica), categoria de nova creació, i per al Miralcamp Fruits (Més Crocant). Cada un dels cinc premis consisteix en una figura de l'escultor lleidatà Miguel Àngel Murillo, un estudi organolèptic i un certificat concedit per l'IRTA.

L'acte va finalitzar amb una demostració gastronòmica del xef de La Boscana, Joel Castanyé, reconegut amb estrella Michelin, consistent en infusió de poma, pastisset de poma, poma amb fetge d'ànec i anguila, poma fresca i també pizza dolça de poma.