TRANSPORT PÚBLIC
- Redacció / Juneda

Juneda estrena estació d'autobusos

La consellera de Territori de la Generalitat, Ester Capella, l’ha inaugurat oficialment aquesta tarda i dilluns ja hi pararan tots els autobusos. L’entrada en servei suposarà l’anul·lació de les parades de Prat de la Riba.

Aquesta tarda ha tingut lloc l’acte d’inauguració de la nova estació d’autobusos de Juneda, situada al costat de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, molt a prop de l’accés a la carretera N-240. L’acte ha estat presidit per la consellera de Territori de la Generalitat, Ester Capella, i ha comptat amb l’alcalde de la població, Antoni Villas, regidors de les diferents formacions del consistori junedenc, representants d’Infraestructures.cat i els alcaldes de les Borges Blanques i Castelldans, així com diversos veïns i veïnes de Juneda. El pròxim dilluns, tots els autobusos ja pararan i sortiran d’aquest nou espai.

L’estació compta amb tres andanes, una de les quals de maniobrabilitat ràpida i, per tant, reservada per al bus exprés.cat, una doble marquesina de formigó, una petita sala d’espera, un lavabo, aparcament de bicicletes, una pantalla digital que oferirà informació actualitzada als usuaris i càmeres de videovigilància per dissuadir actes vandàlics. L’espai està adaptat per a persones amb mobilitat reduïda (també el lavabo) i hi poden operar tots els busos amb rampes PMR. Tot plegat ha suposat una inversió de 515.000 euros, finançats per la Generalitat –en part, amb fons Next Generation–, mentre que l’Ajuntament ha cedit el terreny i es farà càrrec del manteniment. 

Antoni Villas ha destacat la rapidesa en l’execució de l’obra, que va començar al març, però ha recordat que “el primer projecte és del 2014”. La titularitat dels terrenys i els canvis de qualificació que requerien ha sigut un dels motius de l’endarreriment. “Feia temps que a Juneda necessitàvem una estació, sobretot amb la posada en marxa del bus exprés, que va tan bé”, ha dit Villas. El nou equipament suposarà la supressió de les parades que fins ara es feien al carrer Prat de la Riba, més endins del nucli urbà, i preveu donar servei a uns 50.000 usuaris anuals.

Per la seva part, la consellera ha ressaltat la importància del transport públic i el fet que “qualsevol persona, visqui on visqui, hi tingui accés”. Tot i que Capella ha lloat les virtuts del tren (capacitat de transportar més persones, facilitar el transport de mercaderies i reducció d’emissions), ha definit el bus com “una peça fonamental” en la xarxa de transport públic del país. En aquest sentit, ha vinculat la millora d’estacions i parades a “una major qualitat del servei, un major confort de l’espera i una millor informació per als usuaris”. Finalment, Capella ha anunciat que abans d’acabar l’any, el Departament adjudicarà les obres de la futura estació intermodal de Lleida, amb un cost previst de més de 40 milions d’euros. A l’acabar la inauguració, la comitiva s’ha dirigit a l’Ajuntament de Juneda, on la consellera ha firmat el Llibre d’Honor.