EQUIPAMENTS
- Redacció / Juneda

Les obres de l'estació de busos de Juneda començaran aquest mes de març

El conseller de Territori de la Generalitat ha estat avui a Juneda per anunciar l’inici imminent dels treballs. L’estació es farà al costat de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, molt a prop de l’N-240.

(foto: Departament de Territori)

El conseller de Territori de la Generalitat, Juli Fernàndez, ha anunciat avui que les obres de l'estació d'autobusos de Juneda començaran finalment aquest mes de març, amb un pressupost de 515.000 euros. La nova parada, que entrarà en funcionament abans de final d'any, es farà en un solar del costat de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, molt a prop de la carretera N-240, i substituïrà la que hi ha ara al carrer Prat de la Riba, al centre de la població.

Segons el conseller, amb la nova estació “millorem el trànsit a l'interior de Juneda i fem que sigui més còmoda la utilització del trànsit públic. L’equipament constarà d'una zona per a la circulació, unes andanes amb capacitat per a dos autobusos i una marquesina-edicle per a l’espera dels usuaris, que compta amb una sala vidriada per evitar les inclemències meteorològiques. El projecte inclou la urbanització superficial del tram d'un nou carrer lateral, necessari per a la maniobrabilitat dels autobusos. Tot plegat abasta una superfície de 1.300 m2.

Segons el conveni formalitzat entre la Generalitat i l'Ajuntament, el Departament impulsa, finança i executa les obres i el municipi cedeix els terrenys necessaris i serà l'encarregat de mantenir la instal·lació un cop entri en funcionament. Aquesta actuació compta amb finançament del fons europeu Next Generation.

Un llarg procés
Els primers treballs per disposar d’una estació d’autobusos en aquest punt de Juneda van començar el 2015, quan el departament de Territori va adjudicar la redacció d’un projecte de construcció. Per tirar-la endavant, però, calia introduir una modificació al POUM que permetés commutava la zona verda amb què estava qualificat el solar en qüestió per un altre espai del poble i convertir el solar en zona d'equipaments, cosa que es va desencallar el 2018. Un altre obstacle va ser l'anomenada modificació demanial, la figura jurídica que implica el canvi d'afectació d'un bé de domini públic a un altre fi o servei públic diferent. Això es va haver de fer perquè el terreny era fruit d'una donació a l'Ajuntament que, al seu torn, l'havia de traspassar a la Generalitat. Uns anys enrere, la Generalitat podia construir sobre terrenys municipals, però la normativa actual de la mateixa Direcció General de Patrimoni requereix que aquesta sigui sempre la titular de la finca on construeix.

L’última previsió d’inici de les obres era començar a finals del 2022, com es va dir durant la presentació del projecte a l’Ajuntament de Juneda per part de representants del departament de Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat. Aleshores només restava licitar els treballs, cosa que es volia fer l’estiu de l’any passat per tenir enllestit l'equipament al cap d’un any. Ara, finalment, els treballs començaran un cop l’empresa adjudicatària, Romà Infraestructures, acabi la reforma de l’entrada de Juneda, que es preveu que sigui qüestió de pocs dies.