COMARCA
- Redacció / Juneda

L'estació d'autobusos de Juneda es començarà a construir a finals d'any

Un cop superats tots els tràmits urbanístics i patrimonials, Generalitat i Ajuntament firmen el conveni que determina les responsabilitats de cada institució.

Si no hi ha més entrebancs, l’estació d’autobusos de Juneda serà una realitat la primavera-estiu de l’any que ve. Així ho han explicat avui els representants del departament de Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat, que han presentat el projecte a l’ajuntament garriguenc. El secretari de Territori i Mobilitat, Isidre Gavín, i l’alcalde de Juneda, Antoni Villas, han firmat el conveni segons el qual el Govern es farà càrrec de l’obra i el consistori n’assumirà el manteniment i les obres menors de condicionament previ del terreny. A partir d’ara, tot està a punt per licitar els treballs, cosa que es vol fer el mes que ve i, d’aquí un any, aproximadament, tenir enllestit l’equipament, que se situarà en un solar adjacent a l’antiga caserna de la Guardia Civil, a peu de la carretera N-240.

L’estació tindrà una superfície d’uns 1.300 m2, bàsicament per a pati de maniobres, i una capacitat per estacionar dos autocars a les andanes, així com un tercer espai per a aturades ràpides. Estarà cobert per una marquesina i s’hi farà una sala d’espera vidriada, un lavabo públic adaptat i un armari de comptadors i quadres elèctrics. La construcció de tot plegat ascendirà a 515.000 euros. 

Un llarg procés
Si tot va sobre el calendari previst, l’estació s’estrenarà set anys després que s’adjudiqués la redacció del projecte, que va ser l’any 2016. El 2018, Urbanisme va aprovar la modificació del POUM que oficialitzava el canvi d’usos (de zona verda a equipaments) i permetia tirar endavant el procés, però el principal obstacle ha sigut l’anomenada modificació demanial, és a dir, la figura jurídica que implica el canvi d'afectació d'un bé de domini públic a un altre fi o servei públic diferent. Això s’ha hagut de fer perquè el terreny era fruit d’una donació a l’Ajuntament que, al seu torn, l’havia de traspassar a la Generalitat. Així com, uns anys enrere, la Generalitat podia construir sobre terrenys municipals, la normativa actual de la mateixa Direcció General de Patrimoni de la Generalitat requereix que aquesta sigui sempre la titular de la finca on construeix.

Un cop l’estació estigui operativa, els autobusos ja no s’endinsaran dins el nucli urbà i l’ajuntament de Juneda anul·larà les dues parades de bus del carrer Prat de la Riba. Igualment, construirà una rotonda a la zona de la Creu, per on de moment passen els autobusos, i limitarà també el pas de camions per dins del poble. Des de la posada en marxa, el setembre passat, de la línia exprés.cat que cada hora surt i arriba a Juneda un bus, procedents de les Borges en un sentit i de Lleida en l’altre.