DRETS, SERVEIS
- Redacció / Juneda

Talma ja té sis pisos per facilitar l’autonomia de persones amb discapacitat i trastorns mentals

L’entitat ha passat de tindre’n només un a Juneda a quatre més a les Borges i un a Torregrossa. Aquests habitatges permeten que alguns usuaris facin un salt endavant en autonomia personal.

Anaïs Rodríguez és usuària de Talma i una de les noves inquilines dels pisos. A la foto, al seu lloc de feina. (foto: Talma)

L'associació Talma, de Juneda, dedicada a l'atenció, suport i prestació de serveis per a persones amb discapacitat, trastorn mental i/o risc d'exclusió social, ha adquirit en els últims mesos cinc habitatges a la comarca per tal que hi puguin viure persones amb discapacitat intel·lectual o problemàtiques de salut mental. Fins ara, l'entitat tenia un sol pis a Juneda, que va habilitar fa sis anys, però ara ja disposa de quatre més a les Borges i un a Torregrossa.

Aquests sis habitatges suposen l'oportunitat que persones que fins ara vivien, per exemple, a les llar-residència de Talma, un espai col·lectiu, institucionalitzat i amb personal d'atenció continuada, ara puguin tenir el seu propi pis i fer vida en un entorn comunitari com qualsevol habitant del poble. Són pisos compartits entre dos o tres usuaris, que paguen a Talma -propietària de l'immoble- un lloguer social, molt més ajustat que el preu de mercat. Aquest pas endavant en la independència personal, però, no suposa una desconnexió total de la supervisió de l'entitat, sinó que Talma els continua prestant un servei de suport en el seu dia a dia, servei que ja s'ofereix a altres usuaris amb domicili propi.

Anaïs Rodríguez vivia a la llar-residència, va demanar de poder fer el pas i ara és inquilina d'un d'aquests pisos, junt amb dues persones que ja coneixia d'abans. "Volia fer la meva vida i viure més lliurement, a vegades em costa una mica i la convivència no sempre és fàcil, però, en general, el canvi ha sigut molt positiu", explica. Des de Talma apunten que el paradigma d'atenció a les persones va canviant cap a un model més individualitzat i que fomenti al màxim l'autonomia de la persona. "L'objectiu ideal seria que arribessin a tindre una llar pròpia realment, però no fixem cap termini màxim de temps per poder viure a aquests pisos", diu Marina Solé, directora de l'àrea d'habitatge de Talma. 

Tot i l'increment recent del parc propi, aquest no és suficient per absorbir la demanda, ja que l'entitat té llista d'espera per poder fer el pas que ha fet l'Anaïs. Trobar pisos a la comarca, però, no és fàcil i Talma topa amb la dificultat general d'un mercat de lloguer molt limitat. Amb tot, com a entitat social té preferència en el tanteig i retracte de pisos que es venen els bancs arran d'execucions hipotecàries, i és a través d'aquesta via que ha pogut adquirir els que té ara. Quan en troba un, en valora primer l'accessibilitat i el grau de reforma que requereix i, si és apte, estudia els possibles usuaris que hi podrien anar.