COMARCA
- Juneda

Mobilització contra la construcció de dues centrals elèctriques a la Banqueta

Un dels dos salts afectats per la construcció de les centrals. Foto: Arxiu

Una seixantena d’entitats de la comarca estan convocades el proper 4 de juny a l’acte reivindicatiu que organitza l’Associació de Defensa del Patrimoni Natural La Banqueta de Juneda en contra de la construcció de dues centrals hidroelèctriques als salts del canal d’Urgell dins el parc de la Banqueta. No obstant això, la convocatòria vol tenir també un caràcter festiu, ja que coincidirà amb el vintè aniversari de La Banqueta.

Per la seua banda, la construcció de les dues centrals la promou l’empresa Hidrojuneda i la Comunitat de Regants del Canal d’Urgell ha cedit els drets d’explotació a l’empresa, a canvi d’un cànon, la qual s’ha decantat per construir dues centrals en lloc de connectar amb una canonada els salts d’aigua.

Des de l’associació La Banqueta argumenten que “les banquetes arbrades de la quarta séquia principal dels canals d’Urgell i del tram final del canal d’Urgell emplaçades al municipi de Juneda són una mostra representativa de les banquetes del canal d’Urgell amb un ric patrimoni natural, arquitectònic i cultural que a poc a poc han anat desapareixent en molts altres indrets”.

En el manifest unitari, les entitats exigeixen a les administracions implicades “l’aturada dels projectes (...), ja que suposarien la destrucció d’aquests bells paratges” i que “qualsevol altre projecte d’aprofitament hidroelèctric garanteixi: la preservació dels valors naturals i paisatgístics d’aquests paratges: un cabal ecològic d’almenys el 30% del cabal circulant; cap mena de limitació dels usos públics actuals; la restitució dels murs de pedra, bancs, senyals i el mobiliari afectat per les obres, i la conservació de tots els vestigis de les antigues centrals.

Finalment, des de l’associació també volen deixar clar que “no estem en contra del desenvolupament i la implantació de les energies renovables i netes a Juneda. Ara bé, considerem que aquest desenvolupament ha de ser compatible amb la preservació dels escassos espais naturals que queden al municipi”.