COMARCA
- Bellaguarda

Eolia Renovables inicia les obres de la central de Les Rotes

En aquesta finca la promotora ha arrencat una norantena d'olivers.

La companyia Eolia Renovables ha iniciat les obres de construcció de la central eòlica de Les Rotes, al terme municipal de Bellaguarda, el més proper al Parc Natural de la Serra del Montsant, una dècada després de la presentació del primer projecte. En concret, ho ha fet a les finques on s’ubicarà la subestació elèctrica, en les quals hi ha plantades alzines joves destinades al cultiu de la tòfona, així com també als terrenys més propers, en els quals la companyia ha arrencat una norantena d’olivers a causa de l’afectació del projecte. En aquest sentit, l’empresa està desmuntant les canonades i els tubs del reg Garrigues Sud, en funcionament en aquest espai des de fa només dos anys. No obstant això, Eolia està obligada a restituir-lo després de l’afectació.
Altrament, els afectats esperen rebre la setmana vinent les actes d’ocupació pels terrenys afectats per la línia de mitja tensió, que evacuarà l’energia des de la subestació de Bellaguarda fins a la macrosubestació de Maials, encarregada d’evacuar l’energia de les centrals eòliques de les Garrigues Altes i Garrigues Històriques.
La central eòlica de les Rotes –compartida entre els termes municipals de Bellaguarda i la Granadella– consta de 22 aerogeneradors i és una de les més controvertides al ubicar-se davant del Parc Natural de la Serra del Montsant, un paratge de gran valor paisatgístic.
Les Rotes és una de les tres centrals que van rebre una injecció econòmica a finals del proppassat mes de juliol, amb la concessió de dos crèdits a l’empresa per impulsar aquesta central i les centrals de Sant Antoni II i Les Monclues, a la Granadella. El crèdit és de 153,3 milions d’euros.