Opinió
Ateneu Popular Garriguenc

Ateneu Popular Garriguenc

Tornem als Bessons

El dissabte 13 de maig farem una caminada per l'Espai Natural dels Bessons, juntament amb l'associació La Banqueta, el Centre Excursionista Borges-Garrigues, el Club Colla Ciclista La Pedalada de Juneda i Boira Bike. No és només una caminada de lleure sinó una caminada que volem que sigui també una reivindicació d'aquest espai. La gent de les Borges, Juneda, Castelldans, fins i tot Cervià, tenim tot el paratge dels Bessons com una cosa tan familiar, tan propera que potser ens oblidem moltes vegades del valor que té, un valor que no es manté per si sol sinó que cal seguir preservant. 
Els Bessons han sigut escenari de moltes intervencions humanes, unes més agressives que altres, i tenim el deure moral d'estar-hi a sobre si volem continuar lluint i gaudint d'un espai natural singular com aquest. L'any 2011 vam organitzar una caminada reivindicativa per la zona i hi vam tornar el 2012. En aquells anys ens preocupava l'impacte de les obres del canal Segarra-Garrigues, no tant del canal en si mateix com de les instal·lacions associades. Vam batallar perquè es reconstruïssin espones, es repoblés la vegetació de les rases amb espècies autòctones, les basses de regulació s'integressin el màxim possible a l'entorn, es fes alguna basseta oberta per abeurar la fauna, no es projectessin línies elèctriques aèries, etc. Algunes coses les vam aconseguir, altres no.

Altres vegades hem anat a algun indret concret de la zona, amb les mateixes entitats, a netejar-lo de brossa de tota mena, sobretot cartutxos, com a la serra del Rispa, i també hem vetllat, juntament amb els ajuntaments, per senyalitzar els corriols per on no està permès el pas motoritzat. És un seguiment continu el que creiem que cal fer. I el dia 13 hi tornarem. Per gaudir l'entorn, per descobrir-ne coses noves, per estirar les cames, però també per insistir en la necessitat de no deixar-ho tot en mans del voluntariat. Per això, aprofitem per demanar el Pla d'Usos o Gestió d'aquest espai natural, pendent des de fa anys, i que es recuperi aquell consorci entre els ajuntaments de la zona per vetllar per la preservació entre tots i que va quedar escrit però mai desenvolupat.