Opinió

Editorial

Aprofitar el pantà

Ja no és una data en un horitzó llunyà. Ja no és un xut de la pilota endavant. Ja no són aquelles afirmacions que generaven més incredulitat que confiança. El pantà de l'Albagés està a punt de ser una realitat. A finals d'aquest mes s'acaba el gruix de les obres i durant l'any que ve s'haurà acabat tot. Costa fins i tot de creure, però sí, s'haurà acabat tot, tot i tot. Les màquines marxaran i l'embassament s'omplirà d'aigua. Podrem veure, per fi, la imatge d'un embassament normal, com qui veu Oliana, Margalef o Siurana, i que fins ara només havia existit en el terreny de la imaginació.

Això no vol dir, ni molt menys, que s'acabi el canal Segarra-Garrigues. Com és conegut, el canal i el pantà van per vies diferents que la xarxa secundària. És a dir, una cosa és tenir fet el tub principal i els pantans (Rialb i l'Albagés) i una altra que l'aigua arribi a les finques i el regadiu s'estengui. Això últim depèn de la Generalitat i de la confiança que hi aboquin els futurs regants i això, malgrat la iniciativa d'algun sector com el de Castelldans, encara és lluny de generalitzar-se.

Mentre això no passi, hi ha altres aspectes vinculats al pantà dels quals fa temps que es parla i dels quals que cal, ara més que mai, estar a sobre. D'entrada, les comunicacions. No ens podem permetre que l'any que ve marxin les màquines i l'Estat tanqui la carpeta sense que s'hagin resolt d'una vegada per totes els llastimosos 2,5 km que queden per asfaltar entre Cervià i l'Albagés. Deixar allò com està seria imperdonable. Cal atendre, a més, la reclamació del camí perimetral per accedir com cal a les finques de l'entorn, pressupostat en uns 100.000 euros.

D'altra banda, cal pensar en tot el vessant turístic i de lleure que pot suposar tenir un pantà al mig de la comarca. Cervià ja hi va pensar fa temps i té un projecte redactat i l'Albagés ho té com a prioritat al Pla Estratègic en què treballa. Toca pensar-hi també en clau comarcal i que l'Estat sigui flexible amb els usos. Tenir un punt d'aigua de 80 hm3 i que no s'hi pugui fer res també seria imperdonable.