Opinió

Editorial

Un pla difícil d'entendre

La Granadella serà un dels pobles de la comarca que el curs que ve passaran a oferir el servei de llar d'infants integrat dins l'edifici de l'escola, acollint-se així al pla experimental dissenyat pel departament d'Ensenyament per fusionar aquests dos àmbits en el món rural. El pla el va presentar la Generalitat el curs 2015-2016 i, com a prova pilot, hi va incloure Vinaixa i Maials. La paradoxa era que el canvi volia suposar, oficialment, una manera de facilitar que els pobles petits poguessin tenir llar d'infants, ja que representava menys despeses per als ajuntaments. Integrant el servei a l'escola, el títol que s'exigia a algun dels educadors de les llars ja quedava cobert pels titulats de l'escola i, per tant, el municipi en tindria prou contractant tècnics d'educació infantil o monitors. Va ser el cas, per exemple, de Juncosa, un dels pobles més castigats pel descens demogràfic, que es va acollir al pla i ha pogut oferir llar d'infants des del curs 2016-2017.

A la pràctica, però, el pla s'ha anat aplicant a pobles que ja disposaven d'aquest servei, com Castelldans, Puiggròs o l'Albi. En aquests casos, això suposa passar a compartir edifici i pati -molts ja ho feien-, adaptar una nova aula, horaris menys flexibles o poder prescindir de personal. El canvi més significatiu, però, i a la vegada incomprensible, és que amb el nou sistema l'escolarització comença a partir de l'any, de manera que les famílies no hi poden inscriure els seus nadons fins que no han complert els dotze mesos. És cert que hi pot haver municipis en què ser a l'escola pot servir per ampliar places, o que hi hagi poca població en aquesta franja d'edat o que en alguns casos siguin les famílies les que tinguin els infants a casa fins als dotze mesos, però passar de tenir el cicle 0-3 anys a 1-3 anys és un pas enrere evident.

Les casuístiques de cada poble i, dins d'aquests, la diversitat demogràfica de cada anyada, poden fer que el nou pla porti més avantatges o més inconvenients, però no s'entén que Ensenyament encamini pobles relativament grans cap a la integració i no estigui servint per als que, en teoria, va ser dissenyat.