Opinió
Jordi Prats

Jordi Prats

Immigrant, dona i emprenedora

Cada any per aquestes dates s'obren les piscines als municipis de les Garrigues, a Maials toca el dia de Sant Joan. Amb les piscines també comencen les grans tardes i vespres al bar, gaudint de la fresca amb una cervesa a la mà. El mètode de tria de qui portarà el bar crec que és força generalitzat arreu, es tracta de fer una oferta econòmica a sobre tancat corresponent al preu del lloguer de l'espai per tot l'estiu, el preu més alt s'endú la concessió.

Aquest estiu, per primer cop a Maials, el bar de les piscines el liderarà una noia nouvinguda al municipi d'origen estranger. Va ser Maria-Mercè Marçal que va dir: "A l'atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida. I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel." Curiós que haguem hagut d'esperar tant a veure com el col·lectiu immigrant fa un nou pas endavant. És ben habitual a les ciutats com Lleida veure com la gran majoria de bars els gestiona gent estrangera amb una gran eficiència. És gràcies a aquesta gent disposada a treballar fort que molts locals han sobreviscut la crisi econòmica que ha assolat el sector.

Són actes com aquests els que normalitzen encara més la presència dels immigrants al dia a dia dels nostres pobles, no només relegats a netejar cases i fer de peons agrícoles. Li desitjo tota la sort del món, a mi m'hi veurà cada dia.