Opinió
Jordi Prats

Jordi Prats

Decidir o consultar, el dilema del porta a porta

No és el primer cop que escric sobre residus en general ni tampoc sobre el porta a porta en particular, però en tractar-se d'un tema d'actualitat i de controvèrsia crec que és adequat parlar-ne.

Fa unes setmanes vaig assistir a una jornada de presentació del nou sistema de recollida de residus porta a porta que en breu s'implantarà a Maials, igual com en altres municipis com Torrebesses, Sunyer, Sarroca, Llardecans o Almatret. Al marge d'una falta d'educació per part d'alguns dels assistents a l'hora de preguntar al conferenciant, una part de la ciutadania reclamava que la decisió sobre el canvi del sistema fos a través d'una consulta ciutadana.

Curiosament a gairebé tots els municipis on s'han fet consultes sobre el dilema porta a porta vs. contenidors en illes, ha guanya l'opció continuista, les illes, i a tots ells amb una participació per sota el 10% del cens.

Crec fermament que el sistema porta a porta és el més adequat pels nostre municipis, especialment per als de menys de 2.000 habitants. També crec que correspon als equips de govern dels nostres ajuntaments valorar i prendre decisions de futur, ja que són ells els que disposen de la informació completa i la perspectiva del municipi. Quina millor prova que un polític fa el millor pel seu municipi quan decideix fer un canvi radical de sistema en pro del futur a 6 mesos d'unes eleccions?