Opinió
Víctor Masip

Víctor Masip

Som turisme

El turisme d'experiències ha esdevingut un revulsiu per a la sostenibilitat i el futur de les Garrigues. Si ja fa uns anys en alguns pobles de la comarca juntament amb agències, empreses i institucions van posar en marxa paquets d'activitats durant l'època de collita, ara cada cop són més les poblacions, empreses i particulars que s'hi han sumat.

El ritme de vida cada cop més estressant a la ciutat, les monòtones jornades laborals i la progressiva millora de les comunicacions i la projecció online, així com l'ús d'aplicacions, xarxes i webs, fan que perfils molt heterogenis: excursionistes, parelles, famílies, joves, es fixin en un catàleg d'activitats per desconnectar de la rutina.

Les construccions de pedra seca renaixen per acollir un conjunt d'experiències per transmetre als turistes d'arreu del món com es viu en la seva pròpia pell a la nostra terra. I quin goig passar per alguns carrers i veure com algunes cases que feia anys que eren tancades tornen a obrir les portes i balconades per acollir durant uns dies tot tipus de turistes. Eines i aplicacions com les d'Airbnb permetran cada cop més que cases on ja no s'hi feia vida i els propietaris eren reticents a fer un lloguer de llarga durada ara puguin obrir-les, mantenir-les i contribuir a fer xarxa.

Cal destacar l'èxit d'iniciatives com de la segona edició del Benvinguts a Pagès, en què durant un cap de setmana es van rebre moltíssimes visites i que de ben segur tindrà una continuació. La reobertura de cases antigues o molins com a centres d'oci i lúdics, obradors de mel i un llarg etcètera. Criden l'atenció iniciatives privades com la que també prepara l'empresa francesa Zerari, amb camps d'oliveres a Cervià i l'Albagés, que s'ha proposat restaurar totes les cabanes de volta, pallisses, espones i conservar tots els tradicionals vestigis. Que gent de fora apreciï tant o més que nosaltres aquests elements i vulgui conservar-los és un clar senyal que el turisme a les Garrigues ha d'esdevenir el tercer puntal principal de l'economia. És per això que a nivell institucional s'ha de fer un bon esforç per preparar-se, reformular-se i encapçalar aquest moviment que despunta amb força per tal d'actuar tots a una.