Opinió
Marta Alòs

Marta Alòs

Les Borges Negres

De vegades he escrit que la comarca de les Garrigues gairebé ho té tot: paisatge, cultura, gastronomia, pedres per bastir cases totèmiques i, ara, des de fa tres anys, també un festival de novel·la negra. Déu n'hi do, oi?

Les Borges Negres acollirà durant uns dies el bo i millor de la literatura negra de dins i de fora de casa nostra. Enguany de l'11 al 17 de març, la localitat de les Borges Blanques es tornarà a convertir en la població dels crims més foscos, dels misteris més recargolats i de tot allò que la imaginació més perversa hagi pogut imaginar. I tot això serà gràcies a una persona que de la literatura negra n'ha fet, crec que es pot dir així: la seva vocació.

L'amiga Ramona Solé transpira literatura ben negra. En parla amb coneixement i n'entén. I ho fa com a lectora empedreïda i també com a escriptora d'ençà que va publicar la seva primera novel·la Quaderns (Llibres del Delicte, 2016). A ella li hem d'agrair el naixement d'un festival a la capital de les Garrigues, a les Borges Blanques.

Enguany ha tingut l'amabilitat de convidar-me per parlar de la meva primera novel·la negra, que vaig publicar ara fa un any. Després de més d'una quinzena de llibres publicats, una trama més negra que el sutge em va portar a escriure Ulls maragda (Ed. Pagès, Lo Marraco Negre, 2018). I n'estic tan satisfeta per l'experiència i l'èxit de vendes que a aquesta primera negra la seguirà una segona que ja estic escrivint, i després una tercera per tal de fer una trilogia que tanqui un llarg llistat de crims envoltats de misteri. Enguany a Les Borges Negres hi trobareu, per tant, un ampli ventall d'escriptors i escriptores amb qui podreu intercanviar opinions i parlar de literatura negra. A mi m'hi trobareu el dissabte, dia 16, a les onze del matí, en una taula de presentacions moderada pel periodista i amic David Marín, amb qui fa dos anys vaig tenir el plaer de compartir el llibre de relats eròtics Amb X de sexe, una literatura ben diferent del gènere negre que podreu gaudir durant la trobada a les Borges Blanques.

Diuen que la literatura negra està de moda. Crec que, si és així, aquesta moda durarà per molt de temps i encara afirmaria que la literatura negra ha arribat per quedar-s'hi. Literatura negra en català. Què més es pot demanar? Si aixequés el cap el gran escriptor Manuel de Pedrolo, de ben segur que aplaudiria amb entusiasme que a la seva famosa col·lecció La Cua de Palla, una editorial com és Editorial Pagès hagi apostat amb força per la literatura negra a través d'una gran col·lecció: Lo Marraco Negre.

Veniu! Un cap de setmana negre arriba a les Borges. Us hi espero!