Opinió
Ferran Obiols

Ferran Obiols

Obrim temporada!

oldríem seguir parlant del genial arquitecte Cèsar Martinell i Brunet, de l'estètica i l'ideari noucentista, així com de l'impuls que el cooperativisme va rebre durant el fructífer període de la Mancomunitat de Catalunya. El proper 6 d'abril es compliran cent cinc anys de l'establiment d'aquesta institució que, fet i fet, va suposar la recuperació de la capacitat de gestió administrativa perduda amb el decret de Nova Planta. Decret de funestes conseqüències, que no tan sols va abolir les Corts Catalanes, sinó també la Diputació del General i el Consell de Cent, així com qualsevol altre òrgan o institució que atorgués la més mínima capacitat de decisió i autogovern. Però l'adveniment de la primavera imposa les seves condicions a les Basselles, entre les quals ens toca fer difusió del bo i millor de l'activitat etnobotànica a casa nostra.

A nivell de país convé destacar, lògicament, la celebració de la 4a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades, que tindrà lloc a Igualada el proper dissabte 13 d'abril. Per a nosaltres, que sentim aquesta iniciativa com a pròpia, en tant que l'hem vist néixer, créixer i desenvolupar-se, constitueix una cita ineludible, un dels moments més esperats de l'any. Tal com ens expliquen des del Col·lectiu Eixarcolant, es tracta d'un projecte "innovador i transformador", que busca "projectar vers el futur un coneixement ancestral abandonat i menystingut". Sens dubte "es tracta d'una iniciativa pionera a nivell català i estatal", que ràpidament ha esdevingut un referent ineludible per al sector. En aquest sentit volem fer extensible a tots els garriguencs que ens llegiu la invitació dels organitzadors: "Veniu, descobriu i emocioneu-vos amb una Jornada única farcida d'activitats per a tots els gustos i dissenyades amb el màxim rigor i coherència. Us hi esperem!"

En l'àmbit comarcal ens toca parlar de la Caminada Etnobotànica Joan Palau i Gallart, que el proper 27 d'abril celebrarà la seva cinquena edició. Ara fa un any, en una jornada per emmarcar, vam poder gaudir de la presència i el guiatge de Marc Talavera, que va delectar els assistents amb la seva passió, els seus coneixements i la seva perícia divulgativa. Enguany, per tal de mantenir el llistó ben alt, hem confiat el guiatge als nostres amics de l'Associació Corremarges. La Natacha Filippi i el Guillem Figueres, tots dos historiadors i excel·lents difusors del patrimoni etnobotànic, seran els encarregats de seguir sorprenent els participants d'aquesta caminada amb tot allò que aquesta branca del coneixement pot oferir-nos. Després d'una prospecció exhaustiva que va tenir lloc ara fa una setmana, els Corremarges estan a punt per fer-vos triscar per la vall de la Coma, tot fent memòria d'un garriguenc excepcional. El proper dissabte 6 d'abril, per si això no fos prou, el Guillem i la Natacha també seran a la comarca, en el marc d'una passejada per descobrir "les plantes companyes" de la vall de Vinaixa (www.espaisnaturalsdeponent.com).