Opinió
Jordi Prats

Jordi Prats

L'abocador de Riba-roja

L'actualitat i el fet de ser de Maials, a més de ser professional del sector mediambiental, em porta a l'obligació de parlar sobre l'abocador de Riba-roja. Un tema que no he seguit prou per tenir-ne opinió tècnica fonamentada però sí per fer algunes reflexiones generals.

Tots hem de tenir present que els residus que generem acaben en algun lloc del planeta i que el problema no queda solucionat quan tirem la bossa al contenidor. Si el que volem és evitar els abocadors, el primer que hauríem de fer és reduir el nostre consum i reciclar sense objeccions, com diu l'eslògan: Pensa global, actua local. En aquest sentit, els municipis del Segrià ja han fet un pas important amb el porta a porta, però la resta de les Garrigues encara es troba a les beceroles d'aquest canvi de paradigma.

En qualsevol cas, el més greu al meu entendre d'aquest abocador és aquest evident egoisme dels municipis que actuen al marge de la voluntat dels seus pobles veïns. Resulta sorprenent que la llei permeti que un municipi pugui decidir unilateralment instal·lar un abocador que estarà més a prop dels nuclis de població veïns que del seu propi. És evident que el que es busca amb la no regulació d'aquests temes és la màxima del divideix i venceràs per evitar que el territori s'organitzi i rebutgi infraestructures que han d'acollir residus procedents d'àrees més poblades.