Opinió
Jordi Prats

Jordi Prats

Guardes del territori

Em fa mandra parlar de l'incendi, en part, perquè n'he parlat fins a l'infinit en tertúlies de bar i també amb la previsió que aquest número del SomGarrigues en sigui un monogràfic. No tinc cap intensió de donar números ni detalls que desconec, però m'agradaria reflexionar sobre el paper dels que viuen en aquests petits pobles com són Maials, Llardecans, Almatret, Bovera i Granadella.

Per alguns ignorants de capital, el món rural és un món subvencionat, on cal abocar diners públics per mantenir una competitivitat impossible amb països com Turquia, Itàlia, Marroc... Per aquests ignorants, el món rural només té la funció d'amenitzar paisatgísticament el seu viatge amb cotxe cap a la platja o muntanya, a més d'acollir imposadament abocadors, centrals nuclears i altres infraestructures indesitjades.

Us heu preguntat algun cop, quina feina fa un pagès o pagesa i per la qual no se li paga? Sabeu quantes hectàrees s'han salvat de l'incendi gràcies a tenir camps deficitaris ben llaurats? Sabeu quants diners s'han estalviat en bombers perquè el coto ha invertit anualment a mantenir camins? Exactament, tot aquest estalvi supera amb escreix la suma de subsidis, subvencions i ajudes a la pagesia, la funció de la qual no només és produir aliments de qualitat i prestigi, sinó guardar el nostre territori.

Ànims a tots els que heu perdut, #rebrotem!