Opinió
Bernat Morgades

Bernat Morgades

Descobrir les Garrigues

Aquesta setmana he estat al Pirineu fent una travessa amb ma germà i un amic de la Pobla de Segur. Hem caminat molt, hem pujat dalt dels cims amb el cor alegre i hem baixat a les valls quan s'ha fet fosc. Fins aquí cap novetat. El millor de l'experiència és el detall que una persona del Pallars de tota la vida guiï dos forasters de les Garrigues per la serra en què ell ha crescut.
"Què hi fa aquesta cabana enmig d'aquest prat?" o per què hi ha tants arbres tombats només en aquest tros de bosc?" són preguntes a les quals el nostre xerpa tenia sàvies respostes i, sumades a la nostra curiositat, ens han ensenyat moltes coses sobre l'alta muntanya i com gaudir-la prudentment. 
Si això ho traslladem a les Garrigues, seríem capaços d'explicar tots aquells dubtes que uns forasters poden tenir sobre el nostre entorn? Possiblement sabem força coses de cultura general del nostre poble i l'entorn quotidià, però tant bon punt sortim al terme, què en sabem de les pletes, les cabanes de volta, els fondos o altiplans?
Estan molt bé les vacances per sortir a descobrir Catalunya, però tenim la resta de l'any per explotar la nostra fantàstica comarca.