Opinió
Bernat Morgades

Bernat Morgades

En català, sisplau

L’atac frontal al català per part de l'Estat espanyol és una trista tradició que arrosseguem des de fa segles. El Decret de Nova Planta va ser el punt de partida d'una repressió cínica que, en ple segle XXI, quan l'ètica i la moral haurien de prevaldre arreu, sembla de temps passats.

La immersió lingüística a les escoles no margina el castellà; el 100% de la canalla parla i escriu el castellà sense grans dificultats, cosa que no es pot dir del català.

Per altra banda, el safareig entorn de si es pot respondre "trigo" en lloc de "blat" a un concurs  televisiu també busca el mateix: criminalitzar els que volem preservar la llengua.

I no soc lingüista, però, segons internet, el català el parlen uns 10 milions de persones, mentre que l'espanyol té més de 400 milions de parlants. De veritat que els nacionalistes espanyols creuen que el català, 40 cops menys parlat que el castellà, suposa una amenaça per a la seva llengua?

En fer-me la pregunta he trobat la resposta: no. No temen per la seva llengua, el que volen és esclafar el català com cada petit reducte d'identitat que puguin liquidar. 
Com sempre, des de Carles d'Àustria fins a l'"Europa ens mira", estem sols en aquesta lluita. Per tant, respirem fondo, parlem el català correctament, sempre com a primera opció i endavant les atxes.