Opinió
Bernat Morgades

Bernat Morgades

Decret d’estupidesa energètica

El decret d'estalvi energètic recentment aprovat és tan necessari com estúpid. Ens ha hagut d'esclatar una guerra al costat de casa per prendre mesures urgents que ens facin ser conscients de com malgasta la ben anomenada societat de consum.

Gastem massa, però no ara, ja fa molts anys que estem vivint per sobre de les nostres possibilitats. La democratització de l'energia, ja sigui elèctrica, gas, dièsel, gasolina, etc., ha fet que tots ens puguem permetre una vida molt més luxosa que els nostres pares i avis.

La diferència és que ells no es van carregar el planeta, nosaltres sí que ho estem fent. El canvi climàtic és una realitat cada any més evident en forma de temporals extrems de calor, tempestes tropicals, macroincendis, veient com el mar puja cada vegada més el seu nivell…

Que sigui un govern qui et digui a quina temperatura has de posar l'aire diu molt de com estem educats. Potser la gent es queixa de viure a 27 ºC perquè fa calor però el dia que, per culpa de l'explotació excessiva que estem fent del planeta, els nostres fills i nets hagin de sobreviure a onades de 50 ºC, ens maleiran els ossos.

La tecnologia pot avançar molt, però la base d'una societat sostenible no és generar més energia, sinó consumir-ne menys.