Opinió

Editorial

Sense sòl industrial, ni ara ni a la vista

Una empresa dinàmica de la comarca, amb part important de la seva base productiva a Castelldans, ha decidit traslladar el seu nou projecte industrial a Bell-lloc (Pla d'Urgell) aprofitant la disponibilitat de sòl industrial a peu de l'autovia A-2, en concret al polígon Les Vinyes del Mig. Mentrestant, a les Garrigues, on hi ha dues sortides (i una tercera en projecte i una quarta molt a prop) al peu d'un corredor de primer ordre com és l'autopista AP-2, equiparable a l'autovia o, fins i tot, més competitiu encara, les veiem passar. Amb l'alliberament del peatge, que ja feia mesos que havia engegat el compte enrere, tenim una situació privilegiada que, per manca de sòl disponible, no podem aprofitar. No fa gaires mesos s'anunciava un projecte industrial de gran envergadura a la veïna Conca de Barberà, que prèviament havia renunciat a la nostra comarca per la mateixa indisponibilitat.

A part dels motors econòmics convencionals que té el món rural -en el cas garriguenc, el sector primari-, un territori no pot prosperar si no compta amb una mínima base industrial, a no ser que tingui una especialització concreta com ara el turisme, que tampoc no és el cas. Al capdavall, és aquesta base industrial la que permet crear llocs de treball a una escala relativament intensiva i actuar de tractor d'altres sectors econòmics, a més de tindre la virtut de requerir perfils professionals una mica més tècnics i, fins i tot, determinar una oferta formativa professional als instituts de la zona. Només cal veure la importància que rep la política industrial a les comarques i municipis que avui dia marquen la pauta.

Ara venen eleccions municipals i ben segur que arribaran els anuncis i promeses a bombo i plateret que, malauradament, de no complir-se, resultaran gratuïts. No és això. Són els fets. Fa dues dècades que no es creen superfícies rellevants de sòl industrial a les Borges Blanques ni a cap altre municipi de la comarca, més enllà d'ajustos orientats a resoldre una demanda concreta en algun municipi. Si hi ha algú que mira una mica més enllà del maig, estaria bé posar-ho al focus.