Opinió
Bernat Morgades

Bernat Morgades

L'aigua ens parla

Aquest estiu de sequera ha posat a prova la resiliència de la comarca, les terres de Ponent i de Catalunya en general. Estava en risc l'abastiment d'aigua per a les necessitats bàsiques de les llars, el reg dels cultius de regadiu i tants altres usos en els quals l'aigua és necessària, des d'apagar un incendi fins a omplir piscines municipals.

Gràcies al control del consum que fem de les reserves hídriques, no hem hagut de renunciar a refrescar-nos per sufocar la calor, hem salvat part de les collites dels nostres trossos i hem pogut tenir cura de la higiene personal cada dia.

Aquest estiu ha de ser una lliçó de com les bases de la sostenibilitat, reduir, reutilitzar i reciclar, són realment efectives sobretot si ens centrem a reduir. Reduint el consumisme, creixem com a societat. Això es pot aplicar en el consum d'aigua però també a l'ús del cotxe, la compra de roba, l'electricitat, els viatges i les compres compulsives per rebaixes. 

És evident que tots podem tenir petits plaers i la cura del medi ambient no té per què significar renunciar a allò que ens agrada, però justament valorant les petites coses no necessitarem l'abundància del consumisme compulsiu al qual ens empeny el capitalisme. Cada acció, per petita que sigui, se suma a la construcció d'un futur més sostenible per a nosaltres i els que vindran. Reduint, avancem.