Opinió

Editorial

Temes que sempre tornen. Ara, el canal

Hi ha temes a la comarca que sembla que no s'acabin de resoldre mai, malgrat el curs dels temps sembla que bufi a favor de les solucions. Un d'aquests, recurrent, són les banquetes arbrades dels canals, a la part de regadiu històric de la comarca, entre les Borges Blanques, Arbeca, Juneda i Torregrossa. En els darrers anys, semblava que la preservació d'aquestes fileres arbrades estava garantida: una nova sensibilitat en la direcció de la Comunitat de Regants dels Canals d'Urgell; diferents declaracions patrimonials (Bé Cultural d'Interès Local) i urbanístiques (Pla Territorial Parcial de les Terres de Lleida), entre altres; i allò més important, la promoció activa que en fan els ajuntaments i la Diputació de Lleida (que es materialitza en inversions reals); etc. Algunes entitats van lluitar en solitari durant anys per a la salvaguarda d'aquest patrimoni natural, cultural i paisatgístic i, últimament, semblava una pantalla passada. En definitiva, tot feia indicar que les banquetes arbrades ja havien superat la llarga prova de força. 

Però no. Fa uns dies ha sortit a informació pública el recobriment del caixer en formigó del tram de la Quarta Séquia que uneix els Nou Salts amb el Collet (a excepció d'un tram ja actualment recobert). Tal i com es planteja, aquesta obra equival a l'eliminació de l'arbrat, ja que s'ha demostrat reiteradament que les plantacions als costats d'un caixer de formigó no prosperen. I no parlem d'un tram d'arbrat menor, són més de 2,5 quilòmetres, i que constitueixen un element identitari i d'una gran freqüentació ciutadana, tant de la zona com de més enllà.

I, tot plegat, partint del fet que fa escassos mesos i ben a la vora, al Canal Principal, la mateixa Casa Canal va executar una obra de modernització exemplar, restringint el formigonament a la base i els sòcols. Vist això, hi ha d'haver alguna manera de reproduir aquest model a la resta dels canals. No s'entén que, per una costat, una administració empri recursos i energies per a la preservació i difusió d'un element de valor del territori i una altra administració per sobre vingui per darrere i plantegi la total eliminació de la mateixa cosa.