Opinió
Bernat Morgades

Bernat Morgades

Al Comerç A Borges

Les forces i cossos de seguretat de l'estat de les democràcies occidentals són més aviat institucions que transmeten por en lloc de seguretat, aquí i arreu. És evident que per combatre terrorisme, agressions, robatoris i infraccions és necessari que la ciutadania senti certa pressió, però fins a quin punt?

Tenim veïns que formen part de cossos policials que es dediquen a mantenir la seguretat i l'ordre al nostre entorn i també fan un ús desproporcionat de la força. Fa un parell d'anys, en una manifestació a la subdelegació del govern espanyol a Lleida, veïns nostres vestits d'antiavalots van carregar contra els manifestants provocant lesions inclús a algun cap, quan el protocol intern d'ús de les porres determina que només es poden fer servir de cintura en avall. Agressió.

Fa unes setmanes, una patrulla de policia local va multar cotxes que estaven parats (no estacionats) al carrer de la Bassa a les Borges. Les infraccions són més o menys dubtoses per l'ambigüitat de la senyalització, tanmateix, van ser sancionats amb 200 € per "impedir el pas de trànsit i vianants, obligant els vianants a circular per la calçada". Els sancionats van demanar explicacions que van ser replicades amb "la nostra feina és posar multes" i "no ens obliguis a posar-te una sanció més alta". Intimidació.

Aquesta última anècdota perjudica el comerç a Borges perquè als dels pobles dels voltants ens anirà més bé anar a grans superfícies on et posen aparcament gratuït que al centre de Borges on per comprar una barra de pa de 2 € pots acabar amb una multa de 200 €.
Tanta suficiència fa fàstic.