Opinió

Editorial

Model energètic: així, sí

Un aerogenerador amb bateria, una central hidràulica reversible, una central de geotèrmia i tot un seguit de plaques solars fotovoltaiques. Aquest és el paquet de projectes amb què treballa la jove cooperativa energètica Enerural, integrada pels ajuntaments d'Almatret, Llardecans, Torrebesses, Seròs i Sudanell, a més d'alguna empresa i particulars. L'objectiu: generar la pròpia energia per als socis i fer que el baix preu del seu consum sigui un incentiu per atreure empreses al territori -que també en serien sòcies- i, en última instància, ajudar a frenar i revertir el despoblament.

Així d'entrada, tot plegat pot sonar a fer volar coloms. Nogensmenys, estem parlant d'una inversió prevista de 120 milions d'euros que, evidentment, els ajuntaments no tenen i, per tant, tot dependrà dels ajuts que es puguin aconseguir. L'important aquí, però, és que hi ha qui, més enllà de lamentar-se, agafa el toro per les banyes i decideix fer una aposta forta pel tema energètic, que és i serà clau en el present i futur de la comarca, i li busca el vessant més positiu per al benefici de l'entorn; no un benefici privat i particular, sinó un benefici col·lectiu, amb projectes de dimensions raonables i pensats des del coneixement de la realitat local i amb el focus posat en allò que la comunitat vol i necessita. I, cosa no menor, cooperant equips de diferents colors polítics, que donen continuïtat a idees ja treballades per anteriors equips, també de diferents colors.

És un plantejament que gira al voltant de la producció energètica però que ho fa de manera diametralment oposada a la que últimament estem acostumats: grans empreses multinacionals que dibuixen projectes des d'un despatx de Madrid, que tenen el lucre privat com a meta i que, des d'una visió extractivista, conceben el territori únicament com a escenari necessari. 

Si arriba el finançament i es poden fer els projectes d'Enerural, sens dubte serà un abans i un després en la relació de la comarca amb l'energia, tant per l'impacte concret d'aquesta iniciativa com per l'exemple que pot suposar a tercers de cara a un canvi de paradigma.