Opinió
Bernat Morgades

Bernat Morgades

Som natura

L'actual context de sequera és preocupant. El canvi climàtic és una realitat palpable amb dades objectives que condiciona l'accés a recursos bàsics. Primavera, estiu i tardor del 2023 van ser molt més secs quant a pluviometria respecte de la mitjana dels últims 30 anys, amb les consegüents restriccions en el subministrament d'aigua que això ha suposat a molts indrets de Catalunya. A més, de març a desembre del 2023 la temperatura va ser entre 1 i 3ºC més alta que la mitjana des de 1991.

Reduir la pressió de l'aigua, restringir l'ús de les dutxes en algunes instal·lacions, regar menys els arbres i omplir menys piscines està bé com a mesura de contenció però estem posant tiretes al forat que l'iceberg va fer al Titanic. Si anem a l'arrel del problema i els 8.000 milions d'habitants terrestres posem una mica el fre, canviarà la situació. Això vol dir que s'ha de reduir el consumisme, no comprar menjar que se'ns fa malbé a la nevera, comprar de proximitat i sense plàstics, reutilitzar bosses i recipients, reparar electrodomèstics i roba en lloc de comprar-llençar-comprar, reciclar cada paper, capsa, ampolla de plàstic, de vidre, llauna, optimitzar desplaçaments en cotxe o caminar o pedalar més sovint.

Preservar el medi ambient és cosa de tots i tenim un poder immens a les nostres mans. El canvi climàtic és la pitjor herència que deixarem als nostres descendents i, si ens els estimem una mica, segur que ens esforçarem perquè tant nosaltres com ells visquem millor.