Opinió
Gabriel Pena

Gabriel Pena

‘L’alba dentro l’imbrunire’ (l’alba dins el crepuscle)

L’alba dentro l'imbrunire (l'alba dins el crepuscle) és un dels versos de la cançó Prospettiva Nevski de Franco Battiato. I també s'ha convertit en el lema del The Yoga Gallery Lleida Festival, que tindrà lloc del 22 al 28 d'abril. Battiato va créixer en una petita localitat prop de Catània, a tocar dels camps d'oliveres de les campagna sicilianes. Es diu que, com el cantautor de peces tan magnífiques com Bandiera bianca o Un sentimiento nuevo, som privilegiats per haver nascut en el context de la Mediterrània. Factors com el clima, la dieta, el caràcter són ideals, i afavoreixen una bona salut mental i emocional.

Però l'estil de vida global de les darreres dues dècades ha estat implacable i una espiral negativa ens porta cap al desastre. Dades: al 2022 els centres de salut mental infantil i juvenil de Catalunya van atendre 84.000 joves, dels quals el 25% prenen ansiolítics i/o antidepressius. El pitjor és el creixement d'aquesta tendència: en els dos darrers anys el número de joves que prenen psicofàrmacs ha passat de 12.000 a 21.000. Cada vegada serà més necessari que aquest segment de població aprengui a crear el seu propi refugi emocional. I aquí hi juga un paper clau l'espiritualitat.

El ioga és un format per iniciar els joves en la pràctica espiritual. L'espiritualitat no vol dir anar a missa, vol dir dotar-los d'eines de gestió per a tota la vida. Està molt bé que practiquin esport. I que aprenguin llengües. Però encara està més bé que aprenguin l'art de viure, el d'estimar. El de comprendre que són aquí per entregar la millor versió d'ells mateixos a la societat. Després de l'edició de Lleida vindrà el The Yoga Gallery Menorca Festival, del 3 al 9 de juny. Ambdós festivals, oberts als joves, són nous formats per a l'espiritualitat. Per aprendre a trobar l'alba dins el crepuscle.